čtvrtek 14. prosince 2023

Co nového ve Světlé (XXXII)

Další pokračování možná nekonečného seriálu

Víte, že v Panuškově ulici je knihobudka? Pokud vás nějaká kniha v knihobudce zaujme, jednoduše si ji můžete vzít s sebou domů nebo na cesty. A když už ji potřebovat nebudete, můžete ji do téže (nebo jiné) knihobudky vrátit. Ale nemusíte... 
Dobrovolníky, kteří knihobudky vytvářejí i jejich uživatele potěšíte, když i vy některou knihobudku obohatíte o vaše nepotřebné knihy. Má to mnohem hlubší smysl, než je házet do kontejneru, nebo doma skladovat.
Není to však jediná knihobudka ve Světlé! Než došlo k opravě nádražní budovy, odkládali lidé knihy na okenní parapet vedle pokladny, další „nenormální knihobudka“ je ve vchodu na hřbitov... Ideálním řešením se mi však jeví odevzdat nepotřebné knihy v městské knihovně, kde je regál, z něhož si může každý odnést, co je mu libo.
*  *  *
V sobotu 25. listopadu zemřel ve věku 72 let bývalý místostarosta Světlé nad Sázavou Josef Hnik (*1951). V letech 1993–2000 byl ředitelem Domova důchodců Smrčná, v letech 2000–2014 ředitelem Sociálního centra Světlá n. S., v letech 2014–2022 místostarostou Světlé n. S. a v letech 2022–2023 členem zastupitelstva města, kam byl zvolen za volební stranu PRO Světelsko (P = poctivost, R = rozum, O = ochota). Ve funkci ho z tohoto uskupení nahradí celkově osmý v pořadí a zároveň první náhradník Jaroslav Kaiser.
Vypadá to, že slavný hudební festival Sázavafest se letos v červenci konal naposledy! Na svém facebookovém profilu to ve středu 13. prosince oznámili pořadatelé. „Milí přátelé Sázavafestu, tato slova se nám nepíší lehce, ale po dlouhém rozhodování vám bohužel musíme oznámit, že 22. ročník festivalu Sázavafest se v roce 2024 neuskuteční,“ zní první věta na Sázavafest (CZE) official. Festival založil Pavel Kloupar se svojí společností in promotion, který letos v listopadu ve věku 55 let podlehl těžké nemoci. 
První ročník festivalu se uskutečnil v roce 2001 s jedním podiem a kapacitou areálu 1800 lidí. Postupem času se stal Sázavafest renomovaným evropským multikulturním a multižánrovým festivalem, který nabídl třídenní program na několika scénách pro dvacet tisíc návštěvníků. Po prvním ročníku v Týnci nad Sázavou se festival přesunul do Sázavy, kde vydržel pět let. Čtyři roky se hrálo na Malé Straně v Kácově a dva ročníky se konaly v areálu Táborských kasáren v Benešově u Prahy. Od roku 2013 se Sázavafest konal ve Světlé nad Sázavou v zámeckém parku. 
V roce 2015 Sázavafest převzala jihlavská společnost UDANAX s. r. o. a festival rozšířil počet vystupujících kapel. Během pandemie covidu se festival v letech 2020 a 2021 nekonal.
„Během posledních let jsme čelili nelehkým výzvám, ať už to byly vysoké náklady, nebo rostoucí ceny nájmů a mnoho dalšího. Festival Sázavafest je pro nás srdcová záležitost a vždy do něj dáváme maximum, ale bohužel ho již nemůžeme nadále finančně zaštiťovat. Sázavafest byl vždy více než jen hudební festival, proto věříme, že to není definitivní konec. Aktivně hledáme silné partnery a doufáme, že s jejich pomocí budeme moci festival v budoucnu obnovit,“ informují pořadatelé na sociálních sítích.
*  *  *
V půli prosince byla poblíž úřední desky a vývěsky městského úřadu nainstalována nová dobíjecí stanice pro elektrokola a mobilní zařízení. Celkem čtyři uzamykatelné boxy jsou vybaveny nabíjecími kabely pro motory Bafang a Bosch (vlastní nabíječkou lze nabít všechna elektrokola na trhu), USB zásuvkami, USB kabely pro různé typy mobilních telefonů a 230V zásuvkami. Z boku stanice lze dohustit kola integrovaným kompresorem. Stanici dodala společnost Etron Czech, s. r. o. z Horních Počernic.
Dne 20. prosince vyšel v Deníku Havlíčkobrodska článek Štěpánky Saadouni:

Obavy z budoucnosti. Světlá kupuje polikliniku Vital, bude ji i provozovat
Nechceme, aby se z polikliniky stala například ubytovna. Tak vysvětluje starosta Světlé nad Sázavou František Aubrecht, proč město budovu zdravotního střediska kupuje od soukromých majitelů. Radnice za ni zaplatí dvacet milionů korun. Objekt převezme se všemi závazky, včetně starosti o zajištění lékařské péče. 
Poliklinika se nachází nedaleko centra, má dvě patra. V budově jsou ordinace praktických lékařů a specialistů, v přízemí je lékárna. Proč poliklinika mění vlastníka, upřesnila spolumajitelka Věra Rýdlová. „Hlavní důvod je důchodový věk. Můj a mého manžela. Rozhodli jsme se proto s provozem polikliniky skončit a budovu prodat. Hledali jsme vhodného majitele, protože chceme ukončit podnikání ve Světlé s čistým štítem. Tak jsme oslovili město Světlá.“
*  *  *
A teď zpráva, která sice není ze Světlé, ba ani z nejbližšího okolí, ale přesto se týká mnoha Světeláků-řidičů! Ředitelství silnic a dálnic od pondělí 11. prosince zprovoznilo jihovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu na silnici I/38. Spojuje výpadovky na Jihlavu a na Pardubice a navazuje na dvacet let starý severovýchodní obchvat. Součástí stavby je sedm mostů, tři nadjezdy, jeden podchod a dvě mimoúrovňové křižovatky. Obchvat ve třech místech překlenuje železniční trať a v šesti místech místní toky, včetně řeky Sázavy. Díky obchvatu dochází k odklonu tranzitní dopravy z centra města, kde aktuálně projíždí každý den téměř 25 tisíc vozidel. Pro řidiče bude jízda po novém obchvatu plynulejší a bezpečnější, obyvatelé města se dočkají výrazného snížení hluku a celkového zlepšení životního prostředí ve městě.
„Výjimečný je celkový objem zemních prací. Odkopáno bylo cca 469 tisíc kubíků zeminy a v násypech jí je použito přes 194 tisíc kubíků. Na vozovku bylo upotřebeno přes 40 tisíc tun asfaltové hmoty,“ spočítal mluvčí ŘSD Jiří Veselý. 
Novou část obchvatu dlouhou přesně 4124 metrů postavilo sdružení společností Strabag, M-Silnice a Porr, které získalo zakázku za nabídnutou cenu 1,6 miliardy korun bez DPH. Stavba nakonec oproti smlouvě stála o 650 milionů více, tedy konečných 2,25 miliardy korun. 

Žádné komentáře:

Okomentovat