pátek 10. září 2010

Pamětní deska Pavla Landovského

Na domě čp. 2020 v ulici Barbory Kobzinové Havlíčkově Brodě byla odhalena pamětní deska zdejšího rodáka, herce Pavla Landovského. Značně neobvyklé je to, že byla odhalena dosud žijícímu člověku.

S nápadem na její vytvoření přišel Zdeněk Hrabica, bývalý šéfredaktor časopisu Svět v obrazech, autorem je havlíčkobrodský výtvarník Radomír Dvořák, známý svými reliéfy Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy a Zlaté oči v opuštěných žulových lomech na Lipnici. Patinovaná bronzová deska o rozměrech 90 x 30 cm v podobě trojice policejních snímků představuje známého herce jednak z profilu jako třicátníka v titulní roli filmu Utrpení mladého Boháčka, jednak z ánfasu jako padesátiletého majora Terazkyho z filmu Černí baroni a nakonec z poloprofilu s brýlemi na očích ve věku 73 let.

  Pavel Landovský (*11. 9. 1936) se vyučil nástrojařem, při zkouškách na DAMU čtyřikrát neuspěl. Začínal v Teplicích, prošel oblastními divadly v Šumperku, Klatovech, Pardubicích a od roku 1966 byl členem pražského Činoherního klubu. Ve druhé polovině 60. let se stal jedním z našich nejpopulárnějších filmových herců, proslavil se například ve filmech Ostře sledované vlaky, Soukromá vichřice, Markéta Lazarová či Utrpení mladého Boháčka. V 70. letech byl pro své politické názory pronásledován, podepsal Chartu 77 a v roce 1980 emigroval do Rakouska. Stal se hercem vídeňského Burgtheatru a příležitostně dostal roli i ve filmu. Od roku 1990 hraje znovu v České republice, filmovým divákům nejvíce utkvěl v paměti jako major Terazky v Černých baronech.

Žádné komentáře:

Okomentovat