sobota 23. dubna 2011

Letecký traťový maják

Stojí nedaleko obce Česká Bělá a je jedním z posledních, které se dochovaly. Dobře je vidět ze silnice z Havlíčkova Brodu do Hlinska a pohodlně se k němu dostaneme, když odbočíme z nedávno otevřeného silničního obchvatu České Bělé vpravo na úzkou asfaltku.
Ta nás přivádí přímo pod remízek s několika vzrostlými stromy, pod nimiž se ukrývá malá barokní kaplička z roku 1762, dnes bohužel ve značně zuboženém stavu.
V jejím těsném sousedství se vypíná ocelová konstrukce leteckého majáku, který sloužil za mlhy a tmy k orientaci pilotů. V létě roku 1930 vypsalo ministerstvo veřejných prací soutěž na stavbu sedmnácti stožárů pro noční navigační světla na trase Praha – Brno – Bratislava (maják u České Bělé měl číslo šest). Ocelové příhradové stožáry zakotvené v betonových základech byly vysoké 16 m, měly půdorys o rozměrech 1,75 x 1,75 m a na vrcholu, který měl 1 x 1 m, byla umístěna plošina 2,5 x 2,5 m. Nabídky mohly být podávány do 21. července toho roku a v polovině srpna ministerstvo sdělilo, že vítězem je firma Železářské závody Fr. Chvála z Vršovic. Část majáků byla v tomto roce opravdu vybudována, ostatní byly dostavěny v následujícím roce. Regionální týdeník Havlíčkův kraj, orgán Republikánské strany zemědělského a malorolnického lidu pro okresy Českomoravské vysočiny, přinesl 23. listopadu 1933 ve svém 47. čísle článek Letecké majáky v naší oblasti v plné činnosti, v němž se píše:
„Pro noční lety byly zřízeny letecké majáky, z nichž tři jsou v našem kraji (u Rosičky, v České Bělé a u Kamene) a nyní jsou denně v činnosti po dvě hodiny večer. Majáky jsou umístěny na nejvyšších bodech v krajině a jejich světla jsou daleko viditelná. Pro upozornění letce jsou tato světla točitá. Z Německého Brodu je jasně viděti maják z České Bělé. Majáky podléhají správě ministerstva veř. prací.“
Letecký maják nad Českou Bělou je zajímavou připomínkou naší letecké historie, ale zdá se, že stejně jako sousední kaplička postupně spěje k zániku.

Žádné komentáře:

Okomentovat