neděle 3. dubna 2011

Stodola krásných krámů

 Na severním okraji kraje Vysočina, mezi Golčovým Jeníkovem a Chotěboří leží malá ves s poněkud legračním jménem. Původně se jmenovala Weprzkov neboli Vepřkův dvůr, ale patrně z důvodu lepší výslovnosti došlo ke změně na Vepříkov.

V poslední době se může obec pochlubit trochu netradičním muzeem starých či pozapomenutých „pokladů“, mnohdy nalezených na půdách. Zakladatelkou a současně průvodkyní tohoto netradičního muzea je paní Jaroslava Stehnová, která staré věci sbírá už čtyřicet let. A protože se jí mnozí známí ptali, co s těmi „krámy“ bude dělat, dala muzeu název Stodola krásných krámů. Stejný název nese i občanské sdružení, které expozici v obecní stodole připravilo.
Organizátoři se zaměřili na venkovská řemesla minulého století, takže postupně zde uvidíte improvizovanou dílnu kováře, ševce, truhláře a tesaře, holičství a řeznictví. Veškeré vybavení je samozřejmě dobové, některé věci pocházejí ještě z Rakouska-Uherska a první republiky, výjimkami jsou jenom kovářská výheň a kovadlina, které byly z důvodu značné váhy nahrazeny replikami.

Všeobecně lze říci, že se většinou jedná o předměty více či méně důvěrně známé z dob našich prarodičů, ovšem zástupci mladší a nejmladší generace zde jistě objeví mnoho nového. Například v kovářské dílně si mohou prohlédnout kleště na trhání zubů, jiné na dolní zuby a jiné na horní, v ševcovské dílně se dozvědí co jsou to floky nebo dřevěná kopyta, v truhlářské dílně čemu se říká macek či rejsek, u řezníka jak vypadá dřevěný nůž na krupon a u pekaře dřevěná lopata na sázení chleba do pece. V další části nahlédnou do venkovské školy se starou dřevěnou lavicí, které měla drážky na pera a otvory pro zapuštěný kalamář na inkoust. Je zde také vesnická domácnost s kredencí a obrázky svatých, zpod postele vykukují pantofle a nočník. Objevíte zde dřevěnou pračku na kliku, přístroj na pražení kávy, rozhlasové přijímače, vysavače, petrolejky, na poličkách vyrovnané žehličky, budíky, fotoaparáty a mnoho dalších věcí, jako lyže, brusle, petrolejky, plyšoví medvědi a houpací – nikoli koník, ale oslík.
Vstup do Stodoly krásných krámů je možný kdykoliv, stačí zazvonit u Stehnů (podle plánku na vratech stodoly najdete kde bydlí) nebo zavolat na telefon 721 339 418 nebo 721 641 428. Vstupné je dobrovolné.

Žádné komentáře:

Okomentovat