úterý 21. srpna 2012

Co jsem také přečetl __________________(Dům na Korfu)

Emma Tennant se narodila v Londýně, ale dětství prožila ve Skotsku. Napsala spoustu knih, v češtině vyšly tři, z nichž jednu jsem si vzal s sebou na dovolenou na Korfu (více se dozvíte zde). Jmenuje se totiž Dům na Korfu a má podtitul Rodinný pobyt na řeckém ostrově.

Počátkem 60. let objevili rodiče Emmy Tennant kouzelnou zátoku a rozhodli se v ní postavit dům. Rovinia, jak svůj nový domov nazvali, leží na západním pobřeží ostrova Korfu, nad zálivem, kde se podle legendy setkala Nausikaá se ztroskotaným Odysseem a kde se barvy Jónského moře mění ze smaragdové do temného ultramarínu, stejně jako po staletí přechází každý den do následujícího.
Těžkou práci odvedly vesničanky a také architekt byl místní, ale autorčina matka a zesnulý otec přeměnili dům v umělecké dílo. Ladnost jeho proporcí a vzhled okouzlí každého, kdo stane na terase nebo se podívá širokými dveřmi do pracovny, kde u stolu sedával spisovatelčin otec. Zmíněné rysy jsou snad nejpatrnější v ložnici v patře, odkud je ze tří oken výhled od zátoky a na zalesněný kopec a „moře vytváří sytě modrou, ustavičně se měnící tapetu a stěny zdoby pouze průzračná záře světla“.
Rovinia poskytuje nespočet opojení: k snídani fíky natrhané za domem či „krajíce chleba s medem tak hustým a zlatavým, že by nebylo divu, kdyby včely snášely pyl až z Olympu“. Průzkumné plavby na ostrov Mathraki a podél pobřeží málo známé pláže; záplavy vlčích máků na planině Ropa, shluky modré a šarlatově červené drchničky vykukující z trávy jako drobné polodrahokamy.
Spolu se jmenovanými rozkošemi autorka nabízí čtenáři radosti a strasti každodenního života na řeckém ostrově – poloslanou vodu ve studni, cesty do neznáma, drolící se zídky – to vše s láskou, jež může vzplanout pouze v místě, kde se cítíte být doma. Útlá knížka prozářená sluncem a barvami líčí běh života vesničanů od chvíle, kdy se rodina zabydlela v Rovinii, a zároveň oslavuje potěšení ze sounáležitosti s nadčasovým světem: se světem vína, oliv a moře. Číst knihu přímo na Korfu byl pro mně zážitek nad jiné příjemný a zajímavý.

Žádné komentáře:

Okomentovat