úterý 21. srpna 2012

Co jsem také přečetl _______________ __________Příběhy z olivového ostrova

O dovolené na řeckém ostrově Korfu jsem přečetl nejen knihu Emmy Tennant Dům na Korfu, ale také tuto útlou knížku Pavly Smetanové s podtitulem Když na Korfu kvetou mandloně. A to ještě není všechno...

Jinou knížku této autorky jsme si totiž vezli s sebou! Jmenuje se Korfu bez průvodce (2010) a popisuje v ní vše, co se v běžných průvodcích nepublikuje: svoje zážitky, osobní pohled na ostrov a jeho obyvatele a také vlastní fotografie. Čte se jedním dechem, a tak není divu, že když nám průvodkyně sdělila, že se s autorkou zná a může nám nabídnout její výše jmenovanou knihu s autorčiným podpisem, nenechali jsme se dvakrát přemlouvat.
Pavla Smetanová se narodila na Valašsku v rodině evangelického faráře. V raném dětství se s rodiči odstěhovala do Prahy, kde absolvovala základní školu i gymnázium a neúspěšně se pokoušela o studium jazyků na Filozofické fakultě University Karlovy. Pracovala ve Švýcarsku v sociálních zařízeních pro postižené seniory a mládež, několik měsíců se v Londýně věnovala studiu angličtiny. V jednadvaceti letech začala pracovat jako turistická průvodkyně ve Španělsku, Tunisku, Egyptě, na Kanárských ostrovech, v Dominikánské republice a na řeckém ostrově Korfu, kde se nakonec usadila. 
V zimním období píše a publikuje své postřehy ze života na Korfu a v letním období je dodnes činná jako průvodkyně. Je vdaná a má dvě děti. Úspěšnou knihu Příběhy z olivového ostrova aneb Když kvetou mandloně jí vydalo Nakladarelství Lidové noviny. 

Žádné komentáře:

Okomentovat