čtvrtek 27. února 2014

Nebe je modrý jako mý džíny

To se zpívá v jedné písničce, kterou otextoval Honza Vyčítal, a dnes uplynulo 185 let od narození jejich „vynálezce“. Byl jím Levi (původně Löb) Strauss, syn židovského podomního obchodníka z bavorské obce Buttenheim nedaleko Norimberku.
Narodil se 26. února 1829 v hrázděném domě, kde je dnes jeho muzeum. V roce 1847, po smrti otce, odjel s matkou a sourozenci do Spojených států, a když v Kalifornii vypukla zlatá horečka, vydal se do San Franciska. Nikoliv jako zlatokop, ale založil tam velkoobchod s textilem a oblečením Levi Strauss & Co.
Jednoho dne si objednal z francouzského města Nîmes modrou látku na plachty koňských povozů, která se však neosvědčila. Levi Strauss, aby se zakoupeného materiálu zbavil, našil z látky kalhoty pro zlatokopy a nazval je blue jeans. Název džínsy (anglicky jeans) pochází z francouzského názvu pro barvivo bleu de Gênes, tedy janovskou modř. Vedle výrazu džínsy se používá i název džíny (viz zmíněnou písničku).
Zlom v podnikání Leviho Strausse přišel v roce 1872 v podobě jistého Jacoba Davise, židovského krejčího z Rena, původem ovšem z Lotyšska. Dosud si zlatokopové stěžovali na nepříliš pevné kalhoty, kterým se vytrhávají kapsy. Zmíněný Davis Straussovi předvedl jejich zpevnění klempířskými nýtky, a protože sám neměl peníze, navrhl mu obchodní partnerství. Dne 20. května 1873 spolu získali osvědčení patentního úřadu a brzy na to vznikl jeden z nejslavnějších modelů pracovních kalhot této firmy – Levi´s 501. Měly poklopec na knoflíky a staly se nepostradatelnou součástí oděvu zlatokopů a dobyvatelů Divokého západu. Prodávaly se za jeden dolar a šly náramně na odbyt! Levi Strauss zemřel 26. září 1902 a jistě netušil, že se z džínsů stane oděvní fenomén 20. století a že ani dnes si život bez nich snad ani nedovedeme představit. Levi´s se stala největší a nejznámější džínsovou značkou na světě.
Ovšemže firem, které začaly kalhoty z pevné modré látky vyrábět, vznikla celá řada. V roce 1889 založil Harry David Lee v Kansasu slavnou firmu s džínovým oblečením (kalhotami, bundami, kombinézami), která ve 20. letech přišla s poklopcem na zip. Další značku Wrangler, která se zrodila v polovině 40. let, proslavil krejčí – tentokrát polského původu – Bernard Lichtenstein.
Do Evropy přišly džínsy po druhé světové válce díky balíčkům mezinárodní organizace UNRRA (United Nations Relieef and Rehabilitation Administration). Do Československa to byly konkrétně od firmy Lee s nápisem na zadní kapse US Blue Denim made in Texas, z čehož u nás vznikl pojem texasky. Po komunistickém převratu v roce 1948 byl konec s UNRRA i s texaskami. Po nějaké době je ale začali načerno dovážet studenti z arabských a afrických zemí, studující převážně v Praze. Nakupovali je v Západním Německu a Rakousku a na kolejích s nimi šmelili. Značkové džínsy jako „štrausky“, „líčka“ nebo „wranglerky“ však byly drahé (okolo 350 Kčs za kus při tehdejším průměrném platu 900 Kčs měsíčně), a tak bylo třeba najít levnější náhradu. Tou se staly džíny západoněmecké firmy L. Hermann Kleiderfabrik v Künzelsau, která je začala šít z originální americké látky blue denim (česky džínovina) pod názvem Mustang Jeans. Na černém trhu se prodávaly za přijatelnějších 150 až 200 Kčs. Díky nim začal pojem texasky ustupovat do pozadí a podle značky Mustang Jeans se i u nás vžil pojem džínsy nebo džíny.
V roce 1958 založili bratři Giulio a Fiorenzo Fratiniové, podnikatelé zabývající se dovozem amerických džínsů do Itálie, nejstarší italskou denimovou značku Rifle. Její kalhoty měly na pravé kapse barevnou papírovou reklamu s kovbojem na vzpínajícím se koni, s puškou v pravé ruce. Italové přenechávali část produkce Tuzexu, který je potom prodával za bony. Pojem rifle potom v Československu rychle zdomácněl pro všechny druhy blue jeans a  takřka vytlačil názvy texasky a džíny.
Nosit do školy džíny, bylo zakázané. Ještě na začátku 70. let se naše profesorka češtiny na střední škole rozčilovala nad tím, že někteří studenti nosí rifle, „ani nevědí, že se to čte rajfl a znamená to pušku.“ A to ještě chuděra netušila, že se tu vbrzku budou prodávat džíny s tlapou divoké kočky ve znaku od firmy Wildcat, založené v roce 1972 ve Skotsku, jimž někteří budou říkat „vildkatky“…
Džíny Wildcat s jemným světlým proužkem
V 50. a zejména v 60. letech minulého století byly džíny, chcete-li rifle, symbolem revolty teenagerů, později módním hitem i luxusním oblečením pro všechny generace. Prodávají se decentní i extravagantní, v nejrůznějších barvách a střizích, od „trubek“ přes „zvony“ až po „mrkváče“. Vyrábějí se především v Číně, Turecku, Pákistánu a Bangladéši.

Žádné komentáře:

Okomentovat