pátek 14. února 2014

Spisovatelka ze Světlé nad Sázavou

Knihovnici Evu Kodýmovou (*1958) znají návštěvníci městské knihovny od roku 1995. Není světelskou rodačkou, pochází z Hybrálce u Jihlavy a ve Světlé několik let pracovala v závodě státního podniku PAL.

Četba knih a studium historie jsou její dva koníčky a možná, že si někteří starší čtenáři Světelského zpravodaje vzpomenou na rozhovor, který jsem s Evou dělal v roce 1997, kdy se zúčastnila tehdy velmi sledovaného televizního pořadu O poklad Anežky České, uváděného Markem Ebenem a Klárou Doležalovou. Mimochodem – v současné době běží na ČT 2 repríza, bohužel hodinu či dvě po poledni, což vyhovuje málokomu. Uplynulo drahně let a jako blesk z čistého nebe se na knihkupeckých pultech objevila kniha, jejíž je Eva autorkou!
Psát začala už na základní škole a když nastoupila na střední ekonomickou v Jihlavě a naučila se psát na stroji, začala své „dílo“ postupně přepisovat a současně výrazně upravovat. Po několika letech – to už chodila do zaměstnání – jí starší spolupracovník román svázal do dvou knih. Pak se vdala a na psaní nezbýval čas – až do doby, kdy synovi pořídili počítač. Tehdy staré strojopisy oprášila a pustila se do nového přepracování, které opět trvalo řádku let. „A když jsem práci dokončila,“ říká, „věnovala jsem se opakovanému vypilovávání a úpravám. Prostě jsem na tom příběhu pracovala takříkajíc celý život.“
V roce 2005 se rozhodla zkusit štěstí a odeslala rukopis do nakladatelství Baronet a do Knižního klubu. Neuspěla a na čas uložila knihu k ledu. Pak pozměnila některé detaily a na jaře 2011 se znovu pokusila splnit si svůj životní sen. Oslovila nakladatelství MOBA a Fragment a když se několik měsíců nic nedělo, připomněla se mailem. Z Fragmentu po delší době odpověděli, že podobnou literaturu nevydávají a rukopis vrátili, zato z MOBY se kolem Vánoc ozval šéfredaktor, požádal o zaslání textu v elektronické podobě a po provedení některých změn došlo k vydání.
Původní název Hořká příchuť podzimu se lidem v nakladatelství zdál málo atraktivní, a tak vymysleli Divoký leknín. A protože se autorka bála kritiky, hlavně ze strany známých, použila pseudonym Karolína Rychtecká, což je jméno její babičky z matčiny strany.

Žádné komentáře:

Okomentovat