pondělí 24. února 2014

Předjarní vycházka

Zima, mráz, vítr a sněhová vánice – letos nic takového. Teplo, slunečno a relativně sucho, to je letošní zima.

Rozkvetly sněženky, bledule, ba i sedmikrásky a z teplých krajin přiletěly některé druhy stěhovavých ptáků.
Nadprůměrné teploty kolem deseti stupňů a svítící sluníčko vytáhly včely z úlů, cyklisty a kolečkové bruslaře na cyklostezku a turisty do přírody. Na krátkou vycházku kolem Světlé vytáhlo sluníčko i nás. Jdeme se podívat na Kadlečák, kde se letos lyžovalo pouhých jedenáct dní, a to ještě díky tomu, že vlekaři mohutně zasněžovali sněhovými děly a jak známo, technický sníh zůstává ležet na sjezdovce déle.
Stoupáme po travnatém svahu pod lyžařským vlekem k lesní cestě, po které za „normální“ zimy jezdíme na běžkách.
Přes pole míříme k lomu Horka, a protože jsme tu již dost dlouho nebyli, s údivem hledíme do jámy, jak značně se zvětšila.
V 90. letech byl lom opuštěný a zdevastovaný, od roku 2002 se zde opět těží. 
Muskovit-biotitická středně zrnitá dolnobřezinecká žula, jak zní její odborná specifikace, se zde láme ve dvou odrůdách: čerstvá je světle modrošedá až šedomodrá, zvětralá pak nažloutlá až žlutohnědá, oblíbená pro svůj teplý odstín. Zbarvení jednotlivých typů je způsobeno zvětráváním, hlavně biotitu
Vytěžená surovina se zpracovává přímo v lomu na produkty hrubé kamenické výroby, ušlechtilá kamenická výroba probíhá středisku v Dolním Městě. V minulosti byla žula z lomu Horka použita v Praze při rekonstrukci Karolina a na obklad soklů Domu módy a hotelu Jalta, na podstavce pomníků Boženy Němcové a Aloise Jiráska, později na dlažby a stupně v Jiřském klášteře a na fontánu v Rajském dvoře, dlažby v Paláci kultury, dlažby a stupně v rekonstruované budově Národního divadla, na části dlažeb, obkladů stupňů i stěn stanic metra Budějovická, Kačerov, Dejvická, Můstek A i B a Želivského. V současnosti je tento materiál žádaný při revitalizaci center historických měst jak v tuzemsku, tak i v zahraničí, kde se používají jak štípané výrobky, tak i řezané dlažby s protiskluznou tryskanou povrchovou úpravou.
Polní cestou přicházíme do lesíka, v němž se skrývá malý zatopený lom. Byl by to krásný kout přírody se zacelenou jizvou po lidské činnosti…
…kdyby na hladině nepluly PET láhve a jiné plastové obaly včetně malých kanystrů.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná vycházka. A musím říci, že mě velmi zaujala Vaše první fotografie lomu - ta je parádní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fotka snad ano (díky:-), ale lom byl hezčí, když se v něm netěžilo a chodili jsme se tam koupat...

      Vymazat