čtvrtek 1. května 2014

Výstava děl neprofesionálních výtvarníků Světelska

Stejně jako v minulých letech se na přelomu dubna a května koná v tanečním sále Společenského domu výstava děl, především obrazů, světelských výtvarníků  neprofesionálů.

Vernisáž proběhla v pondělí 28. dubna a od té doby se mohou návštěvníci potěšit obrazy, kresbami a v jednom případě i skulpturami výtvarníků, jimž není „kumšt“ povoláním, ale koníčkem.Vezmeme-li prohlídku od vstupu do sálu a budeme pokračovat proti směru hodinových ručiček, spatříme jako první plastiky Pavla Nováka,
obrazy Milana Lepešky (*1973),
následují obrazy Oldřicha Sýse (*1944), známého především nespočetnými variantami Stvořidel či samotné Sázavy, světelského rodáka Jaroslava Vlčka (*1937), další Světelačky Evy Kamešové
Ladislava Lázničky (*1937), který se prezentuje replikou obrazu Antonína Mánesa z roku 1832,
a Jaroslava Bártla z Meziklasí. Na jeho olejomalbách je vidět, že má rád teplé barvy, silné tahy štětcem a práci špachtlí a že obdivuje francouzské malíře:
Z jiného soudku jsou obrazy Ivy Malinové z Druhanova:
Petr Křivský (*1957) pochází ze Sobíňova, léta už žije ve Světlé nad Sázavou a vystavuje zde od roku 1995:
Zaujala i Pavla Jelínková...
...a několik dalších. Rozhodně jsem nevyjmenoval všechny zúčastněné, ostatně jsem to ani neměl v úmyslu. Zato mám v úmyslu prozradit, že nejvíce času jsem strávil před díly Zdeňka Valenty z Babic, který se věnuje studiu portrétů od starých mistrů z období renesance a baroka:

Žádné komentáře:

Okomentovat