čtvrtek 8. května 2014

Grafiky, kresby a paličkované krajky manželů Bartůškových

V Galerii Na Půdě byla slavnostně otevřena výstava obrazů Stanislava a Ludmily Bartůškových, výtvarníků z Úsobí u Havlíčkova Brodu.

Vernisáž zahájila ředitelka kulturního zařízení KyTICe Mgr. Jana Kupčíková, o autorech a jejich díle promluvil Jaroslav Kreibich, spisovatel, malíř, knihkupec a sběratel Babiček Boženy Němcové.
O hudební zážitek se postaral havlíčkobrodský loutnista Jindřich Macek, historicky první absolvent oboru loutna na Akademii staré hudby při Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V současné době působí jako ředitel ZUŠ v Havlíčkově Brodě, koncertuje jako sólista i jako loutnista rozmanitých komorních seskupení. Při interpretaci renesančních a barokních písní s doprovodem loutny spolupracuje s mezzosopranistkou Pavlou Fendrichovou.
Na vernisáži zazněla italská barokní hudba pro arciloutnu publikovaná v roce 1718. Arciloutna z dílny loutnaře Jiřího Čepeláka byla, podobně jako historické loutny, mnohem více stavěna na míru pro konkrétního hráče, než je obvyklé u jiných nástrojů. Její konstrukce vychází z modelu Magno Tieffenbrucker, Venetia 1604 a vyznačuje se příjemným a nosným tónem. Její mušle čítá 25 pásků dřeva a je ostruněna celkem 14 sbory.


Žádné komentáře:

Okomentovat