čtvrtek 22. května 2014

Koncert Fešáků

Skupina Fešáci byla založena v 60. letech minulého století a brzy se stala nejlepší bluegrassovou skupinou v tehdejším Československu. Později začala skupina hrát i jiné styly country hudby, což mělo za následek rostoucí popularitu.

Postupem času začali samozřejmě hudebníci zvolna stárnout, ale jejich entusiasmus a potěšení ze hry a zpěvu oblíbené country music jim zůstaly dodnes. Do kapely přišli i další muzikanti – mladší – zvuk kapely se modernizoval, ale sound zůstal stejný jako dřív. Ve skupině se časem vystřídalo 65 muzikantů a techniků.
22. prosince 1967 byla založena skupina Greenes, která tehdy působila v jednoznačně bluegrassovém složení: kytara (Karel Poláček), banjo (Pavel Brümer) a housle (Jan Turek). V následujícím roce se původní trojice se rozrostla o Jindru Šťáhlavského (zpěv, kytara), Roberta Mouchu (zpěv, kontrabas) a Radka Stanka (zpěv, kytara) a na 2. ročníku Porty si vybojovala druhé místo. V roce 1969 si svůj úspěch skupina zopakovala, již jako Bluegrass Hoppers, v roce 1972 začala vystupovat pod názvem Bluegrass Hoppers – Fešáci a od června 1974 pouze pod názvem Fešáci.
Po prvním velkém dělení konkurenčních Zelenáčů přišli postupně speaker Petr Novotný, zpěvák Michal Tučný a zpěvák, hráč na foukací harmoniku a mandolínu Tomáš Linka. V roce 1975 vyšlo u firmy Panton první album s názvem Ostrov Fešáků, roce 1977 Salon Fešáků a v roce 1980 LP Fešáci 2000. Skupinu definitivně opustil Michal Tučný a po turné do USA i manažér Oskar Hahn, po němž funkci manažera převzal Petr Novotný. V roce 1981 rozšířili Fešáci svoji pódiovou činnost o komická vystoupení dvojice Josef Alois Náhlovský a Josef Mladý, v roce 1984 – po deseti letech účinkování – odešel Tomáš Linka a založil vlastní skupinu Kanafas.
V roce 1987 oslavili Fešáci 20 výročí založení třídenním vyprodaným koncertem v pražském Paláci kultury a krátce po oslavách vstoupil do souboru kytarista a nynější kapelník Antonín Kny. Basista Robert Moucha emigroval do NSR a po něm skupinu opustil i Karel Poláček, jeden ze zakládajících členů.
V roce 1988 odešla Hana Horecká a přišel zpěvák a kytarista Jindra Malík. Pavel Brümer, Antonín Kny a Miloš Slezák založili skupinu Nervové sanatorium, později Cadillac. V roce 1990, po dlouhé sedmileté pauze, vyšlo další album Hvězda Countryon, tentokrát v produkci zbrusu nové firmy Petra Novotného 6P.
Následovaly další příchody a odchody, po 17 letech se vrátil zpěvák a kytarista Jindra Šťáhlavský a roku 1994 i Tomáš Linka, naopak odešel Petr Novotný.
V roce 2007 vyšlo dvojcédéčko Je nám 40, o dva roky později byli Fešáci na turné po celé republice s programem Vzpomínky na Michala Tučného, kdy jako host s nimi vystupovala jeho dcera Michaela. V roce 2012 kapela oslavila 45. výročí vzniku. Na sérii 20 koncertů po celé republice včetně Slovenska byli hosty Petr Novotný a další bývalí členové kapely jako Jindřich Šťáhlavský, Karel Poláček, Josef Náhlovský, Josef Mladý, Hana Mladá a další. K výročí vyšlo u Supraphonu výběrové dvojalbum se 45 nejslavnějšími písněmi. V roce 2013 podlehl dlouhé vážné nemoci zpěvák a skladatel Jindřich Šťáhlavský, ze zdravotních důvodů odešel také Fanda Pátek a naopak se do kapely vrátil houslista a mandolínista Miroslav Roček.
Ve skupině je dnes 11 členů: Jan Turek (housle, průvodce pořadem), Tomáš Linka (zpěv, foukací harmonika), Robert Moucha (zpěv, kytara), Jindřich Malík (zpěv, kytara), Antonín Kny (kytary, zpěv), Miloš Slezák (steelkytara, banjo, kytara, zpěv), Martin Melničenko (bicí nástroje, perkuse), Ladislav Bartoš (basa, zpěv), Pavel Macar (klávesové nástroje) a Miroslav Roček (housle, mandolína, zpěv).

Na koncertu zazněla řada písní, z těch známých například Červená řeka, Buráky, Sundej z hodin závaží, Poslední kovboj, Báječná ženská a Pověste ho vejš. 
Z jiného soudku byla Pohoda z repertoáru Kabátů, Montyho čardáš skvěle zahrál Miroslav Roček, Zas mě volá Georgia zpíval Robert Moucha, zatímco Tomáš Linka nám tvrdil Paní má se má.

Žádné komentáře:

Okomentovat