středa 14. června 2017

Mužíci, kam se člověk podívá

Osobo, neviděla jste tu nějaké mužíky? Ne, to není úryvek z pohádky Boženy Němcové O perníkové chaloupce střihnutý klasickým ruským románem. To by nebyla řeč o mužících, ale o mužicích.

Otázku z úvodu lze položit na čím dál více místech – například na Žebrákovském kopci nedaleko Světlé nad Sázavou. Les tu hyzdí množství lidskou rukou vyrovnaných větších či menších kamenných pyramidek. Říká se jim mužíci a dobře je znají horolezci a turisté z hor Balkánu i jiných pohoří, kde turistické značky buď nejsou, nebo se vyskytují sporadicky. Ve skalnatém terénu, kde se nelze držet vyšlapané cestičky, jsou mužíci důležitým vodítkem na zvolené trase. Zvláště za mlhy je silueta kamenného mužíka vítaným pomocníkem.
Jinak je tomu ovšem na místech, jako je v úvodu jmenované. Celé hnízdo větších či menších pyramidek z kamenů různé velikosti, posbíraných v bezprostřední blízkosti. Některé jsou pečlivě poskládané, jiné ledabyle navršené, všechny bez rozdílu však jsou výsledkem nesmyslné recese či slaboduchých hrátek.
A další stojí na cestě z kopce dolů:

Žádné komentáře:

Okomentovat