sobota 3. června 2017

Nová boží muka ve Světlé

Nestává se v dnešní době často, že by se stavěla nová boží muka. Ovšem ve Světlé nad Sázavou se tak v pátek 2. června stalo!

Božími mukami se nazývá drobná stavba nejčastěji ve tvaru sloupu nebo pilíře, někdy krytá stříškou. Mají symbolizovat sloup, u něhož byl z rozhodnutí Pontia Piláta bičován Kristus. Standardní boží muka sestávají ze tří částí: patky, dříku a hlavice. Někdy bývají tesána z jednoho kusu kamene, častěji se však skládají z jednotlivých dílů.
Na levém břehu Sázavky, na pozemku za areálem firmy APS, bylo instalováno nejnovější dílo havlíčkobrodského sochaře Radomíra Dvořáka (*1959), autora Národního památníku odposlechu ve starých opuštěných lomech u Lipnice nad Sázavou (jeho tři části naleznete na tomto blogu zde: Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy a Zlatý voči).
Boží muka vysoká 333 centimetrů a vážící tři tuny byla vyrobena z muskovit-biotitické žuly z lomu Horka v Dolní Březince. Dílo svého autora nezapře – plochy a křivky řezané lanovou pilou, tryskané plochy v kontrastu s leštěnými a skulptivní ruční opracování sošky, stříšky a křížku, to vše navazuje na předchozí Dvořákovy sochy jako Hlava XXII, Nomen omen, Klíče pro Jihlavu a další, které realizoval ve firmě Granit Lipnice a v těsné kooperaci s ní. Tradiční kompozici božích muk aktualizoval opakováním pozitivu i negativu siluety holubice jako symbolu Ducha svatého a siluetami ryb jakožto symbolu křesťanství (viz evangelium podle Matouše: „Pojďte za mnou a učiním z vás rybáře lidí“). 
Soška Panny Marie je inspirována sochou Panny Marie z portugalské Fatimy a připomínkou letošního 100. výročí jejího zjevení. Není bez zajímavosti, že firma Granit používá několik portugalských strojů, což přináší i časté pracovní kontakty. 
Celkový tvar sošky navazuje na autorovu typologickou řadu figur ve tvaru pyramidy – častěji núbijské než egyptské – konkretizované jako roucho nebo vlasy a zde navíc i paprsky. 
Na patce božích muk jsou uvedeni donátoři Zdeněk a Marcela Knedlovi:
Hned následujícího dne byla nová boží muka slavnostně odhalena a požehnána. 
Kromě autora se akce zúčastnili ing. Zdeněk Knedla, ředitel firmy Granit Lipnice, a řada hostů, požehnání se ujal Ing. Tomáš Fiala, administrátor farnosti Světlá nad Sázavou. Foto ze slavnostního odhalení a požehnání mi poskytl Jan Šafránek.

Žádné komentáře:

Okomentovat