pondělí 5. března 2018

Co nového ve Světlé (XII)

Další díl nepravidelného seriálu o malých či větších změnách ve Světlé nad Sázavou

Města mají za povinnost starat se o bezpečnost svěřených stavebních zařízení, mezi něž patří také pouliční osvětlení. Příspěvková organizace TBS Světlá n. S. zajistila prostřednictvím brněnské akciové společnosti DATmoLUX defektoskopické zkoušky stožárů pouličního osvětlení. Provádějí je speciálně vyškolení pracovníci německé firmy Roch-Services GmbH, která příslušnou metodu vyvinula. 
Jak rozhodnout, který stožár ještě technicky vyhovuje a který nikoliv? Pouhá vizuální kontrola rozhodně nepomůže a kompletní výměna všech stožárů jenom z důvodu stáří by byla značně neekonomická. Existuje však řešení, které je nekomplikované a přitom hospodárné. Nazývá se Rochova metoda, což je celosvětově patentovaná a používaná nedestruktivní zkušební metoda umožňující rychlou zkoušku pevnosti a stability stožárů. Stabilita stožárových systémů se skládá z pevnosti stožáru a stability uložení. Rochova metoda uměle vyvolává větrné zatížení, které namáhá stožár na ohyb, a zkoumá současně jak pevnost materiálu, tak ukotvení stožáru. Ve spojovaných částech stožáru mohou být trhliny vzniklé teplotním zatížením při svařování, zemní část je zvláště náchylná ke korozi z důvodu vlhkosti, posypové soli, psích výměšků a bludných proudů.
K vyhodnocení zkoušky slouží diagram vykreslený pomocí elektrických senzorů, který jasně definuje výsledky měření. Ve Světlé nad Sázavou šlo již o třetí pravidelnou kontrolu. V minulosti zjištěné narušené sloupy (např. v Nádražní ulici v blízkosti nádraží) byly již vyměněny.
Oba snímky z mobilu poskytl Roman Hůla:
Nedostatek zubařů je problém celorepublikový a prý bude ještě hůř, protože není dostatek mladých, kteří by nahradili zubaře odcházející do důchodu. Naštěstí to neplatí pro ordinaci MUDr. Milana Bohanese, kde začala působit mladá a šikovná MUDr. Alina Semchuk.
*  *  *
V ulici Nové město vznikla nová občerstvovna společnosti s vtipným názvem Bra3. Lakonické označení na fasádě Kebab dává na srozuměnou, co si zde může člověk dát – blízkovýchodní jídlo, které přinesli Turci do Evropy. Na výběr je v několika variantách, ceny vesměs 89 a 99 Kč.
*  *  *
Skončilo krátké, ale nepříjemné období mrazů, jaro se blíží mílovými kroky. Ráno už začínají ptáčkové nesměle švitořit a sluníčko má čím dál větší sílu – nastává konec sněhuláků v Čechách:
Bohušický rybník

V poštovní schránce jsem objevil leták: „ENAPO, dne 6. 3. otevíráme novou prodejnu potravin, Světlá nad Sázavou, Lánecká 597“. Dlužno podotknout, že se jedná o novou prodejnu firmy ENAPO, nikoli o novou prodejnu jako takovou. Ta už zde existuje pěknou řádku let.
Síť prodejen ENAPO je výhradně českého původu, firma letos oslaví 20 let od svého založení. Její prodejny se nacházejí po celé České republice a dle jejích majitelů „...hlavní předností prodejen ENAPO je nabídka rozmanitých druhů pečiva, uzenářských a mléčných výrobků, lahůdek a salátů z produkce tradičních regionálních dodavatelů, které u nás dostanete v té nejlepší čerstvosti a kvalitě“
*  *  *
Pracovníci příspěvkové organizace TBS Světlá n. S. pokračují v postupném budování oplocení zámeckého parku. Konkrétně se jedná o dosud chybějící úsek podél cesty s modrou turistickou značkou, vedoucí podél parku směrem na Závidkovice. Přispěla k tomu výhodná koupě vyřazených kamenných sloupků, které nahradí těch několik málo zničených nebo odcizených.
Na dolním konci Náměstí Trčků z Lípy, před křižovatkou na Ledeč a na Havlíčkův Brod, se objevila hnědo-bílá informativní směrová dopravní značka IS 24b „Kulturní nebo turistický cíl“, upozorňující v tomto případě na zámek ve Zruči nad Sázavou. Donedávna byla na jejím místě směrová tabule IS 03c ukazující směr na Ledeč nad Sázavou. Otázkou zůstává proč došlo k výměně? A když už, proč neinformuje o existenci hradu v Ledči nad Sázavou?
Já vím, ono je to složitější, možná Ledeč o umístění značky nepožádala a Zruč ano, ale to nic nemění na tom, že cizím řidičům tato „šipka“ orientaci neusnadní. V první řadě by tu měla být směrová tabule Ledeč nad Sázavou a pak teprve informativní značka. 

Žádné komentáře:

Okomentovat