úterý 19. března 2019

Toulavá kamera ve Smrčné

Další, v pořadí už čtvrtá návštěva oblíbené „Toulavky“ ve Světlé nad Sázavou

Cestovatelský pořad, který vysílá Česká televize, provází diváky po různých koutech České republiky a ukazuje především historické památky a přírodní zajímavosti, ale i zvyklosti a tradice, či šikovné řemeslníky. Známý kameraman Vladimír Šimek tentokrát projevil zájem natočit záběry ze Světlé nad Sázavou a od Čertova kamene ve Smrčné.
S natáčením se začínalo ve středověkém podzemí, kde se role průvodce zhostil Michal, můj nástupce v turistickém informačním centru. Jak bývá v těchto případech zvykem, nejdříve s kameramanem prošli celou trasu, aby si rozvrhli, kde se bude natáčet a o čem bude řeč. 
Postupně se tedy zastavili u středověké studny, trojice větracích otvorů, původního vstupu do podzemí a ve středověkém sklepě a teprve potom došlo k vlastní práci za a před kamerou. A že to není jen tak jednoduché, to by vám shodně potvrdili oba, byť jeden je zkušený a ostřílený harcovník a druhý obavami a trémou poněkud svázaný začátečník. 
Druhá sekvence se týkala Čertova kamene ve SmrčnéČert podle pověsti pomohl mlynáři v Pultarově mlýně zbavit se velkého balvanu, který při zvýšené hladině Sázavy srážel vodu na mlýn a tím působil nemalé škody. Podle dohody měl odnést balvan do klekání a tak daleko, aby nebyl od mlýna vidět, a za to si pak vzít mlynářovu duši. Jelikož se ale podmínky smlouvy čertovi nepodařilo ve vyměřeném čase splnit, mlynář se kamene zbavil a duše mu zůstala.
Tohle všechno včetně skutečného, geologického původu kamene jsem měl říct na kameru. A to co nejstručněji! Ale to je skoro neřešitelný problém! Co z té pověsti vypustit, aby zůstala srozumitelná? Nemluvě o geologii, stovkách miliónů let, postupném zařezávání Sázavy do žulového masivu a jeho mrazovém zvětrávání... A tak samozřejmě došlo na několik pokusů, až jsme nakonec byli spokojeni oba, kameraman i já. Tedy spíše kameraman, protože já byl vycukaný stejně jako Michal v podzemí.
Při návratu do Světlé se krátce zastavujeme na napoleonském hřbitově v Dolní Březince:
Poslední díl natáčení se odehrával na zámku. Kameraman Vladimír si udělal pár záběrů exteriérů, zvláště se mu líbily zámecké komíny na východním křídle...

...a originální vázy z trojského zámku.
Protože sbírce evropského historického skla se Toulavá kamera věnovala už před lety, byly tentokrát v popředí zájmu kolekce historických hodin a obrazů. Průvodkyní byla majitelka zámku Helena Degerme.



Žádné komentáře:

Okomentovat