pondělí 27. května 2019

Co jsem také přečetl_______________ ___________knihy edice Česká povídka

Česká povídka je knižní edice nakladatelství Listen, která v maloformátových výběrech deseti povídek vždy na dané téma už od roku 2001 představuje současné české prozaiky jak známější, tak méně známé či začínající

Soubor povídek Na večírku přináší příběhy o večírcích, oslavách, setkáních v nočním podniku nebo v obyčejné hospodě.
Dvě dvojice sedí v baru a baví se o sexu v povídce Michala Viewegha. Na podnikovou akci v masce upíra es chystá hrdinka Petry Soukupové. O tom, že pohřební hostina se může změnit v pranici, vypráví Hana Lasicová. Téměř demolicí bytu končí pánská jízda Jaroslava Rudiše. Anabázi s mrtvým psem v kufru a rodinnou oslavu líčí Natálie Kocábová. Voda stoupá a lidé likvidují zásoby z mrazáků a také alkohol, taková je povodňová veselice Marka Epsteina. Na silvestrovskou a zároveň první noc se svou první dívkou se připravuje nervózní panic v povídce Ireny Hejdové. Příběh o milostné nehodě napsal Josef Moník. I zabíjačka může být svým způsobem večírek, alespoň podle Stanislava Berana.

Někdy to fičí a jindy to skřípe, to je Pánská jízda, další soubor edice Česká povídka.
Když se čerstvý padesátník v povídce Marka Epsteina na své oslaví dozví, že ho chce opustit manželka, že jedna dcera je s kýmsi neznámým těhotná a druhá chodí s muslimem, moc si tu jízdu nevychutná. Totéž platí o účastníkovi večírku, který Jaroslav Rudiš příznačně nazval Večírek zhrzených srdcí. Naopak pražský malíř v příběhu Josefa Moníka si noc na venkovské pouti se svůdnou ženou od střelnice opravdu užije a získá i něco navíc. Edgar Dutka píše o Čechovi, který se chce vrátit z Austrálie domů. Změní se to po setkání s atraktivní ženou? Chaos vnese do poklidného městečka tajemný cizinec v povídce Petra Šabacha. Vzít s sebou na pánskou jízdu do Polska partnerku jednoho z dvojice kamarádů asi není ideální. Alespoň tak to vidí Stanislav Beran. O podnikání tří starých mládenců, kteří založili vlastní podnik a nazvali jej nejprve U Grófa a později U Grófa a panny Komtesky, píše Boris Dočekal.

Žádné komentáře:

Okomentovat