pondělí 17. ledna 2022

Co jsem také přečetl_____ Krev na sněhu

Dvě detektivky norského autora thrillerů Jo Nesbøa, v nichž tentokrát nevystupuje vrchní komisař Hary Hole

Obě knihy jsou propojeny prostřednictvím některých postav a tím, že jejich děj se odehrává v 70. letech 20. století, v prvním případě v osloském podsvětí, ve druhém v zapadlé vísce daleko na severu.
Krev na sněhu (2015) – Olav Johansen nedokáže jezdit autem pomalu, je měkký jako máslo, příliš snadno se zamilovává, jestliže se rozčilí, ztrácí hlavu a je mizerný v matematice. Něco málo přečetl, ale moc toho neví a rozhodně nemá takové znalosti, které by byly k něčemu užitečné. A píše pomaleji, než roste stalaktit. K čemu se tedy hodí? Je skvělý zabiják. Nemusí přitom jezdit autem, zabíjí většinou lidi, kteří si to zasluhují, a nejsou to žádné složité počty. Alespoň prozatím nebyly. Dokud od šéfa nedostal nový úkol: vyřídit jeho manželku.
Zapomeňte na nějakého Harryho, tohle je jiný Nesbø! Jednoduchý, krátký (snad až příliš krátký) příběh, který velmi slibně začal a pak mě překvapil – děj vypráví vrah!
Krev na sněhu II s podtitulem Půlnoční slunce – V sedmdesátých letech 20. století se na severu Norska usadili příslušníci laestadiánského hnutí. Jejich domovem se stala opuštěná vesnice Kåsund. Izolace není na škodu, neboť jejich životy jsou svázány přísnými pravidly. Žije zde desetiletý Knut a jeho krásná, čerstvě ovdovělá matka Lea, zastávající funkci kostelníka a zvoníka, nedostudovaný teolog Mattis a šamanka Anita. Náhle do uzavřené komunity vpadne záhadný Ulf, který tvrdí, že přijel z Osla na lov bělokurů. Na lovce však příliš nevypadá – dokonce ani nemá pořádnou pušku. Nechce se mu prozrazovat, že jedinou kořistí, na kterou se tu možná bude pořádat hon, je on sám. Těžko totiž odhadnout, na čí straně budou místní stát a zda mu pomohou lovce setřást. 
„Ani v druhé části Krve na sněhu nenajdete nic z tradičního Nesbøho a oproti názvu ani nepoteče moc krve. Autor se totiž soustředí spíše na rozvíjení love story, kterou by člověk v kraji, kde sobi dávají dobrou noc, nehledal. Víří otázky víry v Boha, zkoumá motivy lidského konání a nesení následků svých činů.“ 
(Alena Badinová, klubknihomolu.cz)

Žádné komentáře:

Okomentovat