pátek 15. března 2024

Co jsem také přečetl___Na hranici zákona

Dobrodružný příběh z Ameriky 80. a 90. let 19. století zachycuje atmosféru amerického pomezí na sklonku jeho nejromantičtější éry

Na pomezí kypících měst, městeček a zapadáků defilují muži zákona i psanci, odhodlaní farmáři a průkopníci i banditi, lupiči-gentlemani, lehké ženy a karbaníci. Dvě paralelní dějové linie sledují osudy hlavního hrdiny mechanika Blue Russela a jeho bratra Claye. Hranice zákona je v kraji, kde se rozsvěcují první edisonky, na nádražíčkách transkontinentální dráhy vyťukává morseovka spěšné depeše a v saloonech a hazardních hernách se mísí počestní vašnostové s nefalšovanými lotry, vskutku mlhavá. Panuje zde zákon muže proti muži a souboj dobra a zla a spravedlnosti se zločinem probíhá podle pravidel klasického westernu. 
Blue Russell chtěl onoho osudného večera jenom opustit dům svého vznětlivého strýce a jít hledat svého dávno ztraceného bratra. Netušíce, jak těsně se s ním minul, se však pustil do dobrodružství, které ho přivedlo až na samou hranici zákona a dost možná i kousek za ni. 
Román se sice řídí pravidly klasického westernu, ale westernem v pravém slova smyslu ve skutečnosti není. Autor totiž zachází s žánrovými proprietami mnohem volněji a používá je způsobem, který má možná blíž k dobrodružné detektivce než k divoké přestřelce mužů zákona s psanci, bandity a desperáty. Ano, muži tady mají kolty proklatě nízko a strategie, při níž se napřed střílí a teprve potom se ohlíží zpátky, je tím, co slibuje přežití a úspěch, přesto ale cítíte, že za vším tím ruchem hazardních heren, saloonů a vykřičených domů se ukrývá ještě něco navíc. 
Jen ta obálka knihy je otřesná...
* *  *
Will Bryant (1924–2002) se narodil v Arizoně a dětství strávil na americkém Západě. Navštěvoval desítky škol včetně Utažské a Arizonské univerzity. Za druhé světové války byl námořním letcem v Pacifiku. Po válce se věnoval knižní ilustraci a grafice a později i vlastní spisovatelské tvorbě. Většina jeho prací je zaměřena na oblast amerického pomezí a Západu. Vedle románu Blue Russell (česky Na hranici zákona) je autorem Escape from Sonora (Útěk ze Sonory) a The Big Lonesome (Velký Osamělý). Žil s rodinou na východním pobřeží USA poblíž New Yorku.

Žádné komentáře:

Okomentovat