pátek 6. ledna 2012

Označení středu historické Jihlavy

  Zásluhou svých představitelů má krajské město Jihlava v dlažbě vyznačen střed historického centra. Možností, jak jej vyměřit bylo několik, pracovníci zdejšího katastrálního úřadu jej určili jako průsečík spojnic protilehlých bodů obvodu historického jádra města podle mapy stabilního katastru z roku 1897.
  Bod se kupodivu nenachází na náměstí, ale na začátku ulice Matky Boží – asi dvacet metrů od okraje Masarykova náměstí – a je znázorněn kovovou kruhovou deskou o průměru 40 cm, která obsahuje informace o světových stranách, GPS souřadnicích místa a nadmořské výšce. Uprostřed jsou dva stylizovaní ježci představující symbol města odvozený z německého pojmenování Jihlavy – Iglau.


Střed historického centra Jihlavy byl instalován 20. dubna 2011, ale v noci z 1. na 2. srpna  jej neznámý vandal vytrhl a ukradl. Případ měl v médiích takovou publicitu, že zloděj patrně upustil od nápadu prodat desku ve sběrně surovin, zahodil ji a už 3. srpna ráno ji strážníci jihlavské městské policie objevili pohozenou ve Znojemské ulici. Po měsíci vrátili pracovníci Služeb města Jihlavy desku na své místo, avšak upravenou tak, aby šance na její další případné odcizení byla výrazně nižší.

Žádné komentáře:

Okomentovat