pátek 6. ledna 2012

Špýchar v Prostředkovicích

  Určitě jste si všimli, když jedete autem kolem, podivné staré čtvercové stavby kryté jehlanovou šindelovou střechou a přemýšleli jste, jaký byl její účel.
  Jižně od Jihlavy, na silnici číslo I/38 s mezinárodním označením E 59, se nacházejí Prostředkovice, dnes místní část obce Suchá. Patrně nějaký zdejší zeman si zde postavil kromě obytného sídla s hospodářským dvorem také špýchar, podsklepený a se silnými zdmi, který se dochoval do dnešních dnů. Po požáru v roce 1954 byl upraven, takže jeho vzhled není původní a vzbuzuje představu, že se jedná o tvrz. Přispívají k tomu i úzká větrací okénka po obvodu, považovaná za střílny. Nad jedním z nich byl objeven letopočet 1581, což by mohla být doba vzniku stavby.
  Příslovečný zub času však neúnavně hlodá a hlodá, zdivo je narušeno četnými trhlinami a vlhkostí, na severní zdi je patrné výrazné vychýlení. Přízemí je v současné době pod úrovní okolního terénu a do objektu zatéká.
Pozastavme se ještě nad názvem vsi. Mezi lidmi je rozšířena domněnka, že vyjadřuje její polohu na císařské silnici Praha – Vídeň. Skutečnost je ovšem trochu jiná. Úsek císařské silnice z Jihlavy do Znojma se z popudu císařovny Marie Terezie budoval v letech 1739 až 1750, zatímco obec nazývaná Mitteldorf je připomínána již v roce 1379. A co jiného znamená německý název než Prostřední Ves čili Prostředkovice?

Žádné komentáře:

Okomentovat