neděle 24. března 2013

DP Jarní Vysočinou

33. ročník pochodu pořádaného havlíčkobrodskými turisty na začátku jara. Letos se však zima nějak nechce vzdát, ráno je -5 oC a přes den kolem nuly, zatímco loni bylo přes den +22 oC.
Trasa 35 km vede od startu v Městském úřadu V Rámech po zelené značce kolem Žabince do Lázní Petrkov, souběžně s Naučnou stezkou Bohuslava Reynka. U směrovníku se setkávám s Tomášem a Vlčákem a pokračujeme společně po vlastním značení do obce Suchá a pak po silnici do Okrouhličky. Dříve se nazývala Šejdorf, dnes na její původní název upomíná hospůdka Šejdorfský mlýn, ve které jsme se zastavili při vycházce v rámci semináře vedoucích a cvičitelů KČT ve Štokách v roce 2009. Dnes jsme tu brzy, otvírá se až v 11 hod. Loučím se s kolegy, neboť si vybrali trasu 25 km, která zde odbočuje na Vysokou, zatímco já šlapu po silnici do Studénky a dál do Štoků. Se zájmem si prohlížím smírčí kámen stojící nedaleko křížku po levé straně, pozdravím Tržního panáka a pak ze všech stran okukuji Tři Grácie uprostřed křižovatky. Tak se nazývá sousoší od Radka Dvořáka – abyste si náhodou nemysleli, že mlsně hledím na nějaké místní krásky… Po zjištění, že tři zdejší hospody mají zavřeno, usedám s Nejvyšším značkařem a jeho ženou na kafko v bufíku. Do propozic si máme jako důkaz návštěvy Štoků obstarat jakékoliv razítko, což se nám daří s nebývalým úspěchem: na razítku z bufíku je nápis Vladimír Dušek, instalo – topenářství – klempířství, Na Dolech, Jihlava. Panu Duškovi zjevně nepatří jen bufík, ale celý barák a další provozovny.
Na další cestu vyrážím sám. Modrá značka vede nejprve po silnici, pak odbočuje do lesa, místy je dost sněhu, ve stínu je umrzlý, ale na slunci je rozbředlý, někde je i bahno.
Přicházím do Kamenné a stejnou cestou jako minulou sobotu při Zahájení jarní turistické sezóny šlapu k mostu U Lutriána. Tentokrát se však nejde do Věžnic, ale dál po modré
do Šlapanova a pak po zelené na Vysokou. Na chatě je kontrola, či spíše cíl, protože zde pořadatelé předávají diplomy a zájemcům dávají razítka do vandrbuchů a rozličných záznamníků. 
Mimo jiné také do nového záznamníku Vystup na svůj vrchol, který se začal prodávat v Plzni na Posledním puchýři. Jeho motto je: „Poznejme nové vrcholy a přispějme tím na stavbu Bezručovy turistické chaty“. Jedná se o dlouhodobou, celoklubovou a celoplošnou akci na celém území republiky, jejímž cílem je pomoci vybrat významný příspěvek turistů ke stavbě zmíněné chaty na Lysé hoře. Pořadatelé pochodů, kteří se k akci přihlásí, definují jeden vrchol na trase nebo v její bezprostřední blízkosti, obdrží speciální razítko, které budou dávat do příslušného záznamníku. Razítka jsou zpoplatněna částkou 10 Kč za každý vrchol a tento obnos je obsažen ve startovném pro všechny účastníky pochodu. Držitelé záznamníků budou moci podle počtu razítek získat tři stupně barevně odlišených odznaků. Pravidla jsou složitější, ale podrobnostmi se zde nebudu zabývat.
V chatě je rušno, potkává se zde spousta známých, hraje se a zpívá, pije a jí, v nabídce je guláš, pivo, čaj, káva a několik druhů zákusků. Po mnoha letech se setkávám s Karlem Koutným, legendou havlíčkobrodských turistů, vzpomínáme na staré časy, na pochody, které jsme spolu absolvovali a na Vysoké Tatry, kam jsme ho vzali s naším odborem. Karel je stále stejně živý a nezkrotný a mimo jiné říká: „Kluci, víte že v týhle chatě jsem před dvaatřiceti lety slavil padesátiny?“
Z Vysoké pokračuje trasa po žluté značce, nejprve po sjezdovce, pak lesem do Mírovky a dál do Havlíčkova Brodu.

1 komentář:

  1. V chatě na Vysoké bylo příjemně, také jsme potkali hodně milých známých, včetně Karla Koutného :-)

    OdpovědětVymazat