neděle 3. března 2013

Výroční konference oblasti KČT VYSOČINA

Krásnou slunečnou sobotu s azurovým nebem jsem byl víceméně přinucen strávit „stolovou“ turistikou v reprezentačním sále jihlavské radnice. Ale jak se říká, něco za něco – dozvěděl jsem se leccos zajímavého a setkal se s mnoha známými, neboť se tu sešlo 44 delegátů ze 16 odborů KČT z celé Vysočiny.

V nabitém programu následovaly jedna za druhou zprávy o činnosti, značení, práci s dětmi, výkonnostní turistice a o hospodaření, samozřejmě vše týkající se uplynulého roku. Statistici či statističky spočítali/y, že se v roce 2012 uskutečnilo 76 celooblastních turistických akcí a dalších 1047 vycházek, pochodů, cyklovýletů a lyžařských přejezdů zorganizovaly jednotlivé odbory KČT. Celková účast čítala téměř 43 tisíc turistů! Záběry z některých akcí jsme mohli po celou dobu konání konference sledovat na plátně v podobě prezentace, kterou z fotografií zaslaných pořadateli vytvořilo studio BRAJA, což je zkratka z příjmení Míly a Františka.
Důležitým bodem bylo vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií soutěže o nejaktivnějšího pěšího turistu a cykloturistu oblasti Vysočina, spojené s předáváním diplomů a malých dárků. Zlatým hřebem ovšem bylo zcela nečekané (alespoň pro mě) předání titulu Mistr turistiky Jardovi a Milušce Mikešovým z odboru KČT Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou!
Získání tohoto ocenění je běh na dlouhou trať a splnit přísná kritéria vyžaduje nejen dobrou kondičku a vytrvalost, ale také soustavnost, mnohostrannost a kladný vztah k již zmíněné „stolové turistice“. Dokladování absolvovaných kilometrů pěšky, na kole a na lyžích, papírování a razítkování a vyplňování formulářů dokáže mnohé natolik otrávit, že po získání několika nižších výkonnostních stupňů rezignují.

Žádné komentáře:

Okomentovat