čtvrtek 25. dubna 2013

Hlava XXII

Pozítří, v sobotu 27. dubna, v předvečer 130. narozenin Jaroslava Haška a 90. narozenin Josepha Hellera, bude v blízkosti křižovatky silnic vedoucích ze Světlé n. S. na Humpolec a z Dolního Města na Lipnici slavnostně odhalena obří žulová hlava spisovatele Jaroslava Haška. Protože v té době budu na Šumavě, rozhodl jsem se sednout na kolo a podívat se, jak probíhají přípravy.

Mám štěstí, socha je už na místě, ale ještě není zahalená, kolem ní pobíhá její autor, havlíčkobrodský sochař Radomír Dvořák,
a také kameraman a reportérka České televize, připravující šot do zpráv z regionů:
Hlava neodpovídá zcela přesně spisovatelově podobě, neboť sochař chtěl potlačit Haškův špičatý nos a říká: „Je to geneticky upravený portrét Jaroslava Haška s nosem jeho vlastní manželky prostřednictvím vnuka Richarda.“ Na portrétu začal pracovat v září roku 2011 a nazval jej Hlava XXII podle světoznámého protiválečného románu amerického spisovatele Josepha Hellera. Toto propojení není náhodné. „Heller se přiznal Arnoštu Lustigovi, že inspirací pro jeho román byl právě slavný Švejk,“ říká spisovatelův vnuk Richard Hašek.
Osmnáctitunová hlava je vysoká 2,65 metru a skládá se z osmi částí, přičemž segmenty levého oka a úhlopříčné části temene jsou sejmuté a leží na zemi. Na vnitřních stěnách segmentů je citát z Osudů dobrého vojáka Švejka: „Život lidský, poslušně hlásím, pane obrlajtnant, je tak složitej, že samotnej život člověka je proti tomu hadr.“ Citát je vytesán v deseti jazycích – češtině, němčině a maďarštině, což byly jazyky monarchie, dále v ruštině, angličtině, arabštině, hebrejštině, čínštině a v esperantu – a pěti druhy písma (latinkou, azbukou, hebrejským, arabským a čínskými znaky). „Aby si lidé mohli přečíst, co nosil Hašek v hlavě,“ dodává Radomír Dvořák.

O pár dní později už byla Haškova hlava nejen zastávkou náhodných kolemjedoucích, ale i cílem mnoha turistů a cyklistů.
S Haškem souvisí i předchozí sochařova tvorba. Národní památník odposlechu, což je triptych jeho děl Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy a Zlatý voči ve stěnách zatopených žulových lomů v lesích pod Lipnicí, byl inspirovaný rovněž autorem Švejka. Texty a fotky Národního památníku odposlechu naleznete

Žádné komentáře:

Okomentovat