čtvrtek 19. června 2014

Co jsem také přečetl ______________Pěšky napříč Evropou

Za tuto knihu, v originále Clear Waters Rising, obdržel britský geograf, cestovatel a spisovatel Nicolas Crane (*1954) v roce 1997 Cenu Thomase Cooka a Daily Telegraphu za nejlepší cestopis roku.

V letech 1992–1993 se sám, ač se nedávno předtím oženil, pustil do neobyčejného dobrodružství: za osmnáct měsíců zdolat pěšky cestu od španělského mysu Finisterre přes pásma hor, která se táhnou napříč Evropou, až do tureckého Istanbulu. 
S deštníkem, který mu jako jediný dělal společnost, zdolal Pyreneje a ve stopách Roberta Louise Stevensona přešel francouzské pohoří Cevenny, v zimě vystoupil na Mont Blanc, překonal Alpy a putoval přes zalesněné Malé Karpaty, Malou Fatru, Vysoké Tatry, Nízké Beskydy a dál a dál karpatským obloukem přes Zakarpatskou Ukrajinu a rumunská pohoří Fagaraš a Retezat k Železným vratům, přes balkánská pohoří až ke Zlatému rohu. Potýkal se s bouřkami i suchem, zápolil se sto let starými rakouskými mapami. Na své deset tisíc kilometrů dlouhé pouti, při níž odhalil i některé temnější odkazy evropských dějin, se setkal s mnoha barvitými postavami, k nimž patřili ovčáci, výrobci sýra, jeden značně nespolečenský medvěd hnědý a prostitutka, která se nenechala jen tak snadno odbýt. Toto klasické vyprávění je strhujícím příběhem o houževnaté vytrvalosti a oslavou lidí i oblastí existujících na samém okraji moderního světa.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat