čtvrtek 9. dubna 2015

Co jsem také přečetl ____________ ___Kam za pivem v Čechách a na Moravě

Průvodce Evy Obůrkové a Milana Plcha po českých pivovarech a mini- pivovarech, některých pivnicích a hospůdkách, to je další publikace z oblíbené řady průvodců Kam v ČR.

Pivovary jsou seřazené podle krajů, přičemž v každé kapitole jsou podrobné informace o možnostech prohlídky pivovaru, pořádaných akcích, festivalech a pivních slavnostech, pivovarských muzeích a návštěvnických centrech. Jsou zde i tipy na zajímavá a turisticky atraktivní místa v okolí pivovarů, přehled specializovaných obchodů s pivem a výčet legendárních hospod a pivních barů v Praze, Brně a v Plzni. Otázkou je, jak dlouho budou tato fakta aktuální.
Kraj Vysočina je zastoupen jak velkými, tak malými rodinnými pivovary. Je zde samozřejmě Pivovar Jihlava, který vaří desítku Šenkovní, jedenáctku Ježka a vícestupňové speciály Telčský Zachariáš a Jihlavský grand, Měšťanský pivovar v Hav- líčkově Brodě (výčepní Rebel Haškův c. k., světlý ležák Rebel Original Premium, tmavý ležák Rebel Černý, světlé výčepní pivo Rebel Tudor, Rebel Řezaný ležák a příležitostné speciály Rebel s kvasnicemi, Rebel IPA a další), Rodinný pivovar Bernard v Humpolci (nepasterizovaná piva Bernard: Kvasnicová desítka, Kvasnicová Jedenáctka, Světlé pivo, Světlý ležák, Ležák Jedenáctka, Sváteční ležák, Jantarový ležák, Černý ležák a řada nealkoholických piv Bernard s čistou hlavou: Free, Jantar, Švestka a Višeň), Pivovar Poutník v Pelhřimově, který vaří nepasterizovaná piva plzeňského typu značky Poutník, rekonstruovaný Pivovar Dalešice, relativně nový Pivovar Chotěboř, z minipivovarů Pivovar Kozlíček v Horních Dubenkách (zmínil jsem se o něm na tomto blogu zde), Rodinný pivovar Pacov (také o něm naleznete zmínku na tomto blogu), Želivský klášterní pivovar a ještě pár dalších.

Žádné komentáře:

Okomentovat