středa 15. dubna 2015

Skupina Backwards ve Světlé

Košická skupina The Backwards začala svou kariéru v roce 1995 původní tvorbou, brzy však následovalo spontánní rozhodnutí věnovat se hudbě své nejoblíbenější skupiny Beatles. A nebylo to jen laciné imitování, ale kompletní nastudování od A po Z.

Koncert představuje průřez tvorbou Beatles od propuknutí beatlemánie až po LP Sgr. Pepper´s Lonely Hearts Club Band. Kluci přicházejí na pódium oblečeni a s účesy zdařile kopírujícími vzezření Johna, Paula, George a Ringa před padesáti lety a hned to rozbalí jejich prvními hity Love Me DoShe Loves You a Twist nad Shout. Kinosál je překvapivě zaplněn pouze z jedné třetiny, ale část diváků se rychle dostává do varu a stačí jen krátké Johnovo pobídnutí a za chvíli už se v postranních uličkách tancuje! To tady ještě nebylo, alespoň já si nic takového nepamatuji.
Následují písničky z LP With the Beatles, jako It Won´t Be Long, All My Loving, Roll Over Beethoven či I Wanna Be Your Man a z LP A Hard Day´s Night stejnojmenný hit, při němž mladé posluchačky ječí jako fanynky za časů beatlemánie. Atmosféra je zkrátka báječná a na závěr koncertu lítají na pódium sice nikoli podprsenky, ale plyšáci. 
Backwards pálí jednu písničku za druhou. Zlatý klinec večera, jak řekl John, představuje skladba z elpíčka Beatles For Sale s názvem Eight Days A Week, což se u nás překládá jako Perný den. 
Po dlouhotrvajícím potlesku následuje malý přídavek a úplně nakonec zůstává na jevišti samotný Paul a přidává Yesterday.
Za poskytnutí fotek ze světelského koncertu děkuji jejich autorce se značkou HrAd.

Tajemství úspěchu The Backwards spočívá v pozornosti členů kapely pro detail. Všechny jsou dokonale nastudované a poctivě nacvičené. Kromě věrného hudebního podání dotváří image skupiny levoruký baskytarista. K dosahování co nejvěrnějšího zvuku používají členové kapely originální hudební aparaturu kvalitních značek Vox, Rickenbacker, Gretsch, Höfner, Ludwig, atd.
První úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Nejvýznamnějším a nejzásadnějším bylo v roce 1998 vítězství na Světovém Beatlefestu v New Yorku, kde za sebou Backwards nechali celou konkurenci  36 kapel z celého světa! Jednou z gratulantek k úspěchu byla i Louis Harrison, sestra George Harrisona, která podle svých slov po třiceti letech opět slyšela sound of The Beatles. Podruhé kapela pokořila Beatlefest v New Yorku o pět let později, v březnu 2003. Obhájci titulu z roku 1998 za ohlušujícícho řevu fanoušků i silné konkurence čítající tentokrát 44 kapel znovu získali první místo!
Kapela Backwards vystupuje ve složení: 
  • Dalibor Štroncer (*1979) jako John Lennon,
  • Miroslav Džunko (*1978) jako Paul McCartney,
  • František Suchanský (*1980) jako George Harrison,
  • Daniel Škorvaga (*1976) jako Ringo Starr. Pochází z Teplic, a tak mu lze věřit, když říká, že byl ve Světlé nad Sázavou ve škole v přírodě. Tam, co je dnes věznice.
Backwards také ztvárnili Beatles ve stejnojmenném divadelním představení na Nové scéně v Bratislavě, které se dočkalo více než stovky repríz. V podobném projektu „Brouci“ – muzikálovém představení inspirovaném Beatles – účinkovali také v pražském Divadle Spirála. Dalším projektem bylo v roce 2003 hudebně-taneční představení Beatles na scéně Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.
Kapela absolvuje ročně mnoho koncertů, vystoupení na veřejných i soukromých akcích různého charakteru a populární se stala i díky vystoupením v hudebně-zábavných pořadech všech našich televizí. Tradicí se už stalo každoroční podzimní turné po České republice. Pravidelně koncertuje v USA, kde stihla odehrát koncerty ve 23 státech, v městech Los Angeles, San Diego, Las Vegas, Chicago, Miami, New York, Cleveland, Detroit, Atlanta, Washington, Denver, Dallas a v nespočtu dalších. Hrála také jako předkapela rock´n´rollové legendy Little Richarda a několikrát se zúčastnila největšího amerického Beatles festivalu Abbey Road On The River. V roce 2006 skupina několikrát vystoupila ve slavném liverpoolském Cavern clubu, kde Beatles začínali, a absolvovala živé vystoupení v Radiu BBC Merseyside.

Žádné komentáře:

Okomentovat