pátek 3. dubna 2015

Co jsem také přečetl_______________ _____________Pan Doyle a doktor Bell

Po deseti letech a třiceti svazcích se v Nakladatelství JOTA, s. r. o., rozhodli dát knihám o Sherlocku Holmesovi nový kabát. A taky trochu větší. 

Změnili nejen název a číslování – namísto Příběhy Sherlocka Holmese, které ještě neznáte č. 31 nese tato kniha označení Sherlock Holmes 1. Nová řada má jinou i grafickou podobu obálek, které jsou nyní více „záhadné“.
Kniha Howarda Engela, v originále Mr. Doyle & Dr. Bell (2004), nás přivádí do pochmurných ulic podzimního Edinburghu. Píše se rok 1879, slavná operní pěvkyně Hermiona Cleryová a její milenec Gordon Ewan jsou brutálně zavražděni a nešťastný Alan Lambert vyšetřován, obviněn a odsouzen k smrti. Alanův bratr Graeme však věří v jeho nevinu a navštíví doktora Bella, profesora anatomie, proslulého svými brilantními deduktivními schopnostmi, aby odhalil pravdu. Bell souhlasí a přibírá ke spolupráci svého studenta a asistenta, jistého Doyla, Vzrušující historické mysterium, odhalující odvrácenou tvář viktoriánské spravedlnosti, právě začíná.
Historickou skutečností ovšem je, že tento doktor Doyle později získá věčnou slávu jako autor příběhů o Sherlocku Holmesovi, jehož předobrazem mu byl právě onen ďábelsky inteligentní učitel z dob jeho studií. V tomto kriminálním dramatu vystupují doktor Bell a jeho student Doyle jako předobrazy nejslavnější detektivní dvojice všech dob – Sherlocka Holmese a doktora Watsona.

Žádné komentáře:

Okomentovat