pátek 3. dubna 2015

Co jsem také přečetl_______________ __________Poprava Sherlocka Holmese

Druhá kniha nových holmesiád z Nakladatelství JOTA, s. r. o., označená jako Sherlock Holmes 2, má název Poprava Sherlocka Holmese, v anglickém originálu The Execution of Sherlock Holmes (2007).

Po Utajených případech Sherlocka Holmese (1997) a Sherlocku Holmesovi a mlčení Spravedlnosti (2002) jde o třetí sbírku holmesovských příběhů Donalda Thomase v nakladatelství Jota. Morbidní název je naštěstí klamný - Holmes žije, a to v pěti nových tajuplných detektivních příbězích.
Spoutaný a omámený drogou čeká v prvním z nich v zatuchlé kobce smutně proslulé věznice Newgate na popravu, kterou mu uchystala pomstichtivá smečka jeho dávných nepřátel. Holmes však díky svému brilantnímu intelektu unikne.
V následujícím případu Tajemství řeckého klíče (The Case of the Greek Key) elegantně rozluští šifru německé tajné služby o měsíc dříve, než Británoe vstoupí do první světové války. U Vraždy v Peasehallu (The Caseof the Peasenhall Murder) prokáže nevinu muže, kterého čekala za vraždu těhotné služky šibevice, zatímco Přízrak pokojské (The Case of the Phantom Chambermaid) jej přivádí do přímořského letoviska Brightonu, kde odhalí úklady lázeňského podvodníka. A v Královně noci (The Queen of the Night), složitém případu krádeže , nazvaném podle královského šperku nevyčíslitelné hodnoty, se Holmes střetává s bratrem zločinného profesora Moriartyho.
Ať v tichých studovnách univerzity, za zamčenými dveřmi přímořského hotelu, uprostřed nádhery egyptské síně na panském sídle, v poklidu bělostné venkovské kapličky nebo v propadlišti newgateského žaláře, v laždé z těchto pěti skvěle napsaných povídek se vznášejí ve vzduchu hádanky a záhady. Mistrné dedukci nepřekonatelného Sherlocka Holmese však žádná z nich neodolá.
*  *  *
Donald Thomson je autorem více než dvaceti knih, mezi nimi jsou například Markýz de Sade (Jota 1997), Rozparovačův učeň, Jekyll řečený Hyde nebo Ráj darebáků: Dějiny britského poválečného podsvětí.

Žádné komentáře:

Okomentovat