sobota 23. dubna 2016

Co jsem také přečetl _______________ ________ Pamětní kameny na Jihlavsku

Kniha PhDr. Zdeňka Jaroše o křížových kamenech a kamenných křížích, kterou v roce 2003 vydal Magistrát města Jihlavy a vytiskly Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s.

Autor se rozhodl zpracovat do podoby katalogu pamětní kameny nacházející se na území současného okresu Jihlava. Shromážděná fakta jsou výsledkem jeho více než čtvrtstoletého zájmu o tuto problematiku, což představuje nejen desítky a desítky nachozených kilometrů při jejich vyhledávání a dokumentování, ale i stovky hodin při studiu pramenů, literatury i vlastním hodnocení a zpracování. Práce byla připravena do tisku již v roce 1996, což je dobré mít na paměti, přestože některé zásadní změny se autorovi podařilo do začátku roku 2003 doplnit.
Upozorňuje na to, že často používané a to jak v literatuře, tak v obecném povědomí – pojmy smírčí kříž a smírčí kámen jsou nepřesné a nesprávné. Naopak jsou značně zavádějící, protože smírčími se rozumějí pouze takové artefakty, které byly vytvořeny jako součást nějakého trestu  čili se jimi smiřovala postižená strana se stranou provinivší se. Takových, písemnými prameny doložených památek je však nepatrný zlomek, na Jihlavsku pravděpodobně žádný. Toto nepochopili především autoři populárně pojaté literatury, píše PhDr. Jaroš, kteří stále tvrdošíjně používají termín smírčí kámen. Z těchto důvodů neuvádím jejich práce v citaci použitých pramenů a literatury, neboť /.../ nejen že nepřinesli do bádání nic nového, ale naopak celou problematiku ještě více zkomplikovali domýšlením vlastních příběhů a pověstí. Jako příklady uvádí Viléma Preclíka a Hynka Jurmana (o jehož dílku se můžete na tomto blogu dočíst zde).

Žádné komentáře:

Okomentovat