pondělí 25. dubna 2016

Výstava děl neprofesionálních výtvarníků Světelska

Tradiční výstava pořádaná na přelomu dubna a května v tanečním sále Společenského domu ve Světlé nad Sázavou. 

Vernisáž, která proběhla v pondělí 25. dubna, zahájili krátkou hudební produkcí Jiří Růžička, učitel ZUŠ v Ledči nad Sázavou, se svými dvěma žáky. 

Úvodní slovo pronesla ředitelka kulturního zařízení KyTICe Jana Kupčíková a krátce k přítomným výtvarníkům a hostům promluvili také starosta města Jan Tourek a za vystavující výtvarníky Petr Křivský. 
Účastníci vernisáže
Tentýž pohled bez návštěvníků
Možnosti předvést veřejnosti svá díla letos využilo dvaadvacet výtvarníků. Šest z nich se ve Světlé představuje poprvé: Jiří Hart, Marcela Doležalová, Stanislava Fišarová, Eva Kodýmová, jedenáctiletá(!) Jolanka Prášková a Lenka Trávníčková rozená Bartůšková. Ze stálých účastníků jmenuji dva nestory, Ladislava Lázničku (*1937) a Oldřicha Sýse (*1944), známého především nespočetnými variantami Stvořidel či samotné Sázavy, a namátkou ještě například Petra Křivského (*1957), Milana Lepešku (*1973) z Horní Březinky a Zdeňka Valentu (*1966) z Babic, který se věnuje studiu portrétů od starých mistrů z období renesance a baroka a vystavuje autorské kopie.
Krajiny, zátiší, portréty, abstrakce – témata i techniky zde zastoupené jsou natolik pestré, že snad každému se zde něco zalíbí. Škoda jen, že některé obrazy Vladimíra Zadražila, Oldřicha Sýse, Pavly Jelínkové i Zdeňka Valenty jsme už viděli loni či předloni...
Milan Lepeška: Světelský zámek
Petr Křivský
Stanislava Fišarová: Narcis
Eva Kodýmová: ilustrace k vlastní knize Divoký leknín


Žádné komentáře:

Okomentovat