neděle 28. dubna 2019

Co jsem také přečetl____Inspektor Prevít

Oddechový, humorně laděný krimi román s poněkud svéráznou – chtělo by se říct přitroublou – hlavní postavou

Timothy Prévit není někým, kdo by oslňoval své okolí. Není oblíben ani doma ani v zaměstnání. Jeho nadřízení ze 17. newyorského policejního okrsku by se ho rádi zbavili, ale to není dost dobře možné, protože má nejvyšší procento objasněných případů. Smůla se mu lepí na paty, ale nějakým záhadným způsobem, i když svérázným, vyřeší všechny případy. Kolegové v práci se mu za zády smějí, doma to nemá o mnoho lepší. Žije s manželkou, dvěma dětmi a tchýní, která si do něj při každé příležitosti ráda rýpne. Prévit je sexuálně frustrovaný, demotivovaný, a to hlavně kvůli manželčiným „středám“. 
To, že je vystudovaný psycholog, se potvrdí, až když je povolán k vyjednávání s mužem, který hrozí sebevraždou a jako rukojmí si vzal svoji ženu a dvě malé děti. Nabídne sebevrahovi, že s ním vyskočí z okna... Nemá rád zbraně, ale když je třeba, dokáže svého protivníka zabít tím, co je zrovna po ruce. Dokonce se mu podaří vyřešit i jeden starý případ tzv. pomníček, který byl už pomalu odepsaný.
*  *  *
František Niedl se narodil 7. 4. 1949 v Českých Budějovicích a vystudoval SPŠ elektrotechnickou. Prošel profesemi elektromontér, obsluha vodní elektrárny, obsluha rozvodny, byl učitelem v autoškole i majitelem cestovní kanceláře. V současné době se věnuje budování jachetního klubu na Lipně a literární činnosti. Je ženatý a má dva syny. Po vydání prvního románu se na třináct let odmlčel. Po převratu dal totiž přednost prožívání dobrodružných událostí v reálném životě, před jejich vymýšlením v literatuře, a dal se na podnikání. Po deseti letech se pokorně vrací ke psaní a raději nechává týrat své fiktivní hrdiny. Kromě románů píše i povídky, které se objevují v přílohách deníků, nebo jsou vysílány v rozhlase a také vycházejí knižně.

Žádné komentáře:

Okomentovat