čtvrtek 25. dubna 2019

Humpolecká 8smička

Na jaře minulého roku byla v Kamarytově ulici v Humpolci otevřena zóna pro současné české umění, nazvaná 8smička

Tento její poněkud záhadný název se vztahuje k původní funkci budovy. Jde o bývalou továrnu Karla Trnky na vlněné látky z konce 19. století, která se v roce 1948, stejně jako další humpolecké textilky, stala součástí národního podniku Sukno. V té době přestaly být jednotlivé závody sjednoceného textilního podniku spojovány se jmény humpoleckých továrníků a začaly být označovány pořadovými čísly 01 až 18. Továrna označená číslem 08 fungovala jako přádelna vlnařských závodů až do roku 1989. Zchátralá byla roku 1995 zrevitalizována jako sídlo společnosti Hranipex a v roce 2010 prošla „low-cost“ rekonstrukcí, jak je dnes moderní říkat namísto „levné a úsporné“. Tehdy dostala neobvyklou antracitovou fasádu.
Původně byl na boční fasádě „semafor“ oznamující, zda je otevřeno, nebo zavřeno. Nynější výtvor má symbolizovat vnímání všemi (tedy spíše jen dvěma) smysly:
Zásadnější proměnou objekt prošel v letech 2016–2018. Třípodlažní budova je funkčně rozdělena tak, že v přízemí se nachází hlavní výstavní prostor pro české moderní a současné umění a multifunkční přednášková místnost, ve které rodiny s dětmi najdou autorskou stavebnici Špulka, vyrobenou z měkčeného polyuretanu a korku. Osmadvacet špulek slouží oředevším k hraní, ale během doprovodných a školních programů se využívají k sezení. Nepoužívají-li se, plní funci dekorace interiéru, když jsou složené ve stěně navržené na míru. Dále je v přízemí kavárna s názvem Café 8smička...
... a knihkupectví zaměřené na odbornou literaturu o umění, architektuře a designu, české i zahraniční umělecké knihy pro děti a originální dárkové předměty. První patro zahrnuje výstavní prostory a neveřejnou část se soukromou sbírkou moderního a současného umění, ve druhém patře je depozitář.
Kulturní centrum 8smička pořádá akce pro návštěvníky všech věkových galerií. Tři velké výstavy ročně doplňují přednášky, tematické večery, komentované prohlídky, programy pro školy, rodinné dílny či kurzy umění. Cílem je pořádat výstavy moderního a současného umění, které budou svým konceptem i kvalitou takové, aby do Humpolce přivedly nejen místní obyvatele, ale i zájemce o umění z celé republiky. Výstavní program má 8smička připravený na tři roky dopředu.
V době vzniku tohoto článku zde byla výstava nazvaná „Kuna nese nanuk“, což je takzvaný palindrom neboli věta, kterou lze číst zleva doprava i zprava doleva a má přitom stejný význam. Výstava vycházející z tradice meziválečné avantgardy a lettristického umění 60. let, které jako základní výrazový prvek používá písmo. Výtvarníci si pohrávají s písmeny a zkoumají hranice mezi slovem a obrazem. Písmeno je totiž nejen znakem, ale mnohdy zároveň estetickým geometrickým symbolem.
Na závěr dlužno podotknout, že 8smička nese číslo 8 nejen v názvu, otevřena byla 18. dubna 2018 a co je takřka neuvěřitelné – vstupné na výstavu činí 8 korun!

Žádné komentáře:

Okomentovat