čtvrtek 22. října 2020

Do Bransoudova

Vyjíždíme za jednou z mála neodlovených kešek v okolí Humpolce

Na staré mapě z 19. století je zakreslen dnes již zaniklý dvůr Brandsoudov, ale původně tu stála vesnice, která zanikla za husitských válek. Zbyl pouze panský dvůr s ovčínem, který od 16. století patřil pod herálecké panství. Až do roku 1945 patřil velkostatek Bransoudov majitelům Herálce, posledním správcem byl Jan Satrapa. Když po roce 1945 došlo k rozparcelování dvora, staly se vlastníky rodiny Satrapových a Kučírkových. V roce 1951 byli oba majitelé přinuceni vstoupit do JZD Plačkov a předat družstvu všechen majetek. Budovy velkostatku, které tehdejší ONV v Humpolci nedovolil opravovat, postupně chátraly až nakonec došlo k jejich demolici. Dnes je v těchto místech chatová oblast Bransoudov
V blízkosti osady se nachází kaskáda tří rybníků pojmenovaných Bransoudovský, Potěšil a Vopršal a několik památných stromů. Rybníky a jejich nejbližší okolí jsou zarostlé a neupravené.
Po hrázi prvního z nich přecházíme na louku a míříme k nejvýznamnějšímu a pohledově i nejkrásnějšímu stromu – dubu letnímu s obvodem kmene 634 cm a výškou 22 metrů. V jeho blízkosti je také námi hledaná keška.
Další památné stromy jsou roztroušeny na okraji lesního porostu. Jedná se o několik buků lesních, pět dubů letních, dva javory kleny a jednu lípu malolistou.
Někteří z těchto velikánů ještě pamatují doby zdejšího dvora.

Žádné komentáře:

Okomentovat