čtvrtek 22. října 2020

První vozíčkářská trasa na Vysočině

Byla vybudována na okraji Humpolce a přiznávám, že k jejímu absolvování mě přiměla nikoliv její trasa (neboť vede důvěrně známými místy), ale existence nové mysterykeše

Hlavním důvodem vzniku značených turistických tras pro vozíčkáře bylo přiblížit pohybové aktivity v přírodě a poznávání zajímavých míst naší vlasti zdravotně postiženým či znevýhodněným turistům s ohledem na jejich zdravotní stav a pohybové možnosti. První značená turistická trasa pro vozíčkáře na území České republiky byla realizována v roce 2004 a od té doby se je podařilo vybudovat téměř ve všech krajích. Kromě Vysočiny... Ta se dočkala až letos, konkrétně 10. října, kdy byla slavnostně otevřena za účasti předesdy a místopředsedy KČT, předsedy Senátu ČR a hejtmana Kraje Vysočina. 
Humpolecká vozíčkářská trasa Zlatá podkova je dlouhá tři kilometry, její převýšení je 72 metrů a je vyznačena směrovkami s červeným piktogramem vozíčkáře.
Podle metodiky zpracované ve spolupráci s Pražkou organizací vozíčkářů a přijaté Ministerstvem pro místní rozvoj, existují totiž trasy tří stupňů obtížnosti. Přístupné trasy jsou značené modře a jsou určeny pro méně zdatné vozíčkáře, vozíčkáře bez doprovodu, handbiky a elektrické vozíky. Musí vést po cestách s asfaltovým, betonovým, případně i přírodním zpevněným povrchem, který se však ani při deštivém počasí nepodmáčí a nerozbahní. Stoupání může dosahovat pouze 2 %, nebo max. 8 % při délce úseku do devíti metrů. Částečně přístupné trasy jsou značeny červeně a jsou určeny pro zdatné vozíčkáře, vozíčkáře s doprovodem, handbiky a elektrické vozíky. Stoupání může dosahovat 6 %, nebo max. 12 % při délce úseku do devíti metrů. Obtížně přístupné trasy jsou značeny černě a jsou určeny pro vozíčkáře s doprovodem a terénní elektrické vozíky. Mohou vést i po cestách s přírodním povrchem, který se může při deštivém počasí místy mírně podmáčet nebo rozbahnit, stoupání může být do 12 %, nebo max. 20 % při délce úseku do devíti metrů.
Humpolecká trasa začíná u restaurace Saloon Zlatá podkova na stejnojmenném závodišti, kde je umístěn jeden ze tří informačních panelů a keška ve schránce zajištěné zámkem s číselným kódem. Ten dáme dohromady pečlivým pročtením zmíněných infopanelů při absolvování vozíčkářské trasy. Tak jdeme na to!
Míjíme právě vypuštěný Dusilovský rybník a pokračujeme po hrázi rybníku Dvorák, od něhož vozíčkářská trasa kopíruje naučnou stezku Březina.
Přicházíme k informačnímu panelu Turistika pro všechny, kde potkáváme Fányho a Emertona, dva ledečké „kačery“, kteří přijeli na kolech.
O kus dál začíná stoupání k židovskému hřbitovu. Za ním naučná stezka odbočuje vpravo, zatímco my pokračujeme nejen rovně, ale i po rovině. U dalšího rozcestníku je třetí infotabule a shora se vrací značení naučné stezky.
Klesáme opět k rybníku Dvorák a vracíme se na závodiště Zlatá podkova. Na trase získaná čísla nastavujeme na zámku, otvíráme schránku a keška je naše!

Žádné komentáře:

Okomentovat