sobota 3. října 2020

Zemřel Limonádový Joe

Ale kdepak, zemřel jeho představitel, „Limonádník“ bude žít dál...

Ve věku 95 let zemřel herec Karel Fiala (*3. 8. 1925 v Ostravě). Nehynoucí slávu mu přinesla filmová role Limonádového Joea. Původně vyučený kominík však u filmu spíše jen paběrkoval, zato byl jednou z našich největších operetních hvězd. Působil především na prknech Hudebního divadla Karlín. 
Obal DVD

Málokdo ví, že roli slavného pistolníka, která mu změnila život, „vyfoukl“ Fiala jinému filmovému elegánovi Jiřímu Kodetovi – a to mu tehdy bylo už 39 let! Jako hvězda karlínské operety byl však Fiala pro režiséra Oldřicha Lipského v roce 1964 tím pravým typem milovníka se sladkým úsměvem, kterého potřeboval. Legendární film natočený podle románu a divadelní hry Jiřího Brdečky, které byl parodií na rodokapsovou literaturu. 
Děj je asi notoricky známý, tak jen krátce: Příběh se odehrává v Stetson City v roce 1885. V Trigger Whisky Saloonu se scházejí tvrdí chlapi a lotři z celého okolí. Jednoho dne se tu objeví krásný, ušlechtilý hrdina v bílém obleku na bílém koni, obhájce cti nevinných dívek – Limonádový Joe. Snaží se všechny přesvědčit, aby přestali pít lihoviny a přešli na Kolalokovu lihuprostou limonádu. Podaří se mu to, ale jen do okamžiku, kdy se objeví ďábelský Hogofogo – zločinec stíhaný zákonem. V saloonu opět houstne dým, „Arizonská pěnice“ Tornádo Lou sní o svém šampionovi, panenská Winnifred čelí nástrahám a – dost, vždyť to všichni znáte...

Žádné komentáře:

Okomentovat