pátek 9. října 2020

Výstava děl Zdeňka Kunsta

... sklářského výtvarníka ze Světlé nad Sázavou

Zdeněk má s pořádáním této výstavy neuvěřitelnou smůlu. Původně měla být na jaře, ale kvůli pandemii koronaviru byla přesunuta na léto. V létě se však opravovala střecha na galerií (zmínku naleznete na tomto blogu zde), a tak byla výstava přeložena na podzim. A dopadlo to zase špatně – nejprve byla zrušena páteční vernisáž a po dalším nařízení vlády od pondělka uzavřena galerie...
Zdeněk Kunst (*1955) se narodil v Havlíčkově Brodě, ale celý život žije ve Světlé nad Sázavou. V roce 1974 dokončil SUPŠ sklářskou v Kamenickém Šenově – obor broušení skla (prof. Pavel Werner). Ve sklárně v Josefodole brzy našel svůj vlastní individuální umělecký styl pod vedením Josefa Švarce. 
Jeho uměleckému cítění nejlépe odpovídaly jedoduché tvary zdůrazněné geometrickými dekoracemi. Používá také přírodní motivy v maximální míře geometrických stylizací. 
V letech 1981–1994 pracoval jako návrhář broušeného skla v n. p. Sklo Bohemia Světlá n. S. Vytvářel nové designy hlavně v sortimentu barevně přejímaného olovnatého křišťálu. Kolekce černě přejímaného skla získala v roce 1987 zlatou medaili na Mezinárodní veletrhu spotřebního zboží v Brně.
V roce 1989 Zdeněk absolvoval stáž u firmy Bohemia Rappresentance v Miláně a v roce 1992 u firmy Meiwa v Japonsku. V letech 1995
2008 byl šéfdesignerem firmy Caesar Crystal Bohemiae v Josefodole, od roku 2008 je na volné noze a současně spolupracuje se sklárnou NH glass.
Luna
Křídla
Paní Viola
Orel
Kolekce Zlatý kanár – ceny pro nejlepší české tenisty
.

Žádné komentáře:

Okomentovat