čtvrtek 7. dubna 2022

Čistá řeka Sázava

Sedmnáctý ročník tradičního jarního úklidu

Tradiční jarní úklid řeky Sázavy odstartoval z iniciativy Báry Čmelíkové v roce 2006. Cílem bylo uklidit břehy řeky a její okolí od nepořádku, který tam zanechaly povodně. Prvního ročníku akce se ujal svazek obcí Malé Posázaví, který na to dostal evropskou dotaci. Od roku 2007 převzala organizátorskou taktovku společnost Posázaví o. p. s. a peníze na úklid získává od obcí a měst, sponzorů a dárců. 
Každoročně v polovině dubna, před zahájením turistické sezóny, stovky dobrovolníků sesbírají z okolí řeky vše, co tam nepatří – plastové lahve, kusy igelitů, staré pneumatiky, zbytky konstrukcí všeho druhu, torza nábytku i lodí… V prvních ročních se řeka Sázava uklízela mezi městem Sázava a obcí Pikovice, v současnosti se už čistí od pramene, napříč dvěma kraji – Středočeským a Vysočinou, dohromady přes 200 kilometrů. Spolu s Posázavím o. p. s. úklid organizují místní akční skupiny Lípa pro venkov z. s., Královská stezka o. p. s. a Havlíčkův kraj o. p. s.
*  *  *
Ve středu 6. dubna se do úklidu levého břehu Sázavy zapojujeme jako Klub českých turistů Bohemia Světlá n. S. V předchozích dvou letech se akce kvůli koronavirové pandemii nekonala, přesto jsme se domnívali, že odpadu bude málo, protože po levém břehu není žádná pěšina, takže tudy téměř nikdo nechodí. Kromě toho nebyla ani velká voda, která by leccos přinesla. Ale to jsme se spletli... Ještě že jsme v polovině cesty mohli navštívit kavárnu:
Překvapivé množství ležících stromů mají na svědomí bobři. Tenhle silný kmen byl (zatím) nad jejich síly...
S šesti pytli plnými odpadu se fotíme v cíli u brány Kukuřičného mlýna a po cyklostezce se vracíme do Světlé.
Abych toho neměl málo, vyrážím druhého dne na pravý břeh Sázavy s geokačery. Akce se oficiálně jmenovala CITO event (tj. Cache In Trash Out) a zorganizoval ji světelský kačer Karlos26. 
Základní filozofie CITO vychází z toho, že pro kačery je příroda prostředím, ve kterém hledají kešky, proto ji jako formu poděkování pomohou uklidit či jinak zvelebit. Kromě sběru odpadků se CITO eventy mohou zaměřovat na výsadbu stromů, odstraňování invazivních rostlin či další aktivity směřující ke zlepšení stavu místa, kde se událost koná.

Odpadu bylo mnohem méně, pytle opět ukládáme za bránu Kukuřičného mlýna k těm včerejším:

Žádné komentáře:

Okomentovat