středa 13. dubna 2022

Keškování u Golčova Jeníkova

Nějakou dobu už jsem pokukoval po sérii kešek nazvané Tanková brigáda. Ti, kteří ji odlovili, nešetřili chválou, a tak bylo jen otázkou času, kdy se o tom půjdu přesvědčit

Auto necháváme u rybníka na okraji Golčova Jeníkova a kolem hřbitova s kostelem sv. Markéty, se vydáváme po žluté turistické značce:
Kvetou trnkové keře, později vidíme v příkopech podél cesty podběl, ptáci cvrlikají ostošest...
... je zkrátka vidět, že v Golčově Jeníkově končí Vysočina a začíná Polabí.
Trasa tvoří okruh jižně od Golčova Jeníkova, kešek je celkem třiadvacet a každá obsahuje plastovou krabičku s věrným modelem tanku, přišroubovanou většinou ke keškové log-log krabičce. A tak můžeme obdivovat například německé tanky StuG III, Tiger, Panther a Leopard, ruské T34, IS2, T55 a T72, americké Sherman, Patton, M1 Abrams, M26 Pershing, anglický Cromwell, francouzský Leclerc a je tu i izraelská Merkava.
Škoda, že u některých kešek jsou rozlámené číselné zámky a dokonce dva tanky chyběji:
Po absolvování celého okruhu máme ještě dostatek času, a tak místo k autu jdeme ještě najít kešku nazvanou Jeníkovská lipová alej. Nachází se v lokalitě „Na rozlámané“, kde se pomocí golčovojeníkovských občanů a patronů podařilo vysadit 100 ks lip, z nichž bylo prvních 17 ks určeno pro město, dětské kolektivy a místní a okolní školy. Přímo pro jednotlivé rodiny, jakožto patrony stromů, byly určeny lípy počínaje číslem 18. 
Výsadba proběhla 28. října 2018 u příležitosti 100. výročí založení republiky, každý z patronů si odnesl pamětní list. Výsadba proběhla na zaniklé polní cestě, která byla za tímto účelem obnovena a místní lidé jí opět začali využívat k procházkám.

Žádné komentáře:

Okomentovat