pátek 8. dubna 2022

Co nového ve Světlé? (XXVIII)

Ve věznici byla otevřena nová ubytovna a na náměstí Trčků z Lípy pokračují práce na jeho revitalizaci (jak je dnes moderní říkat)

Až 182 nových míst přinese ženské věznici nová ubytovna slavnostně otevřená 5. dubna. Celková kapacita věznice tak bude 945 míst. Nová ubytovna splňuje evropské standardy vězeňství, kdy jsou ubytovací prostory koncipovány do menších skupin po 2 až 4 osobách. Ubytovna je vzhledem k ostatním objektům v areálu věznice zcela autonomní. Je zde kompletní logistické zázemí se stravovacím provozem, zdravotnické středisko, velké návštěvní centrum či vycházkové prostory, které se nacházejí ve třetím patře. Specifikem jsou moderní technologie pro další využívání dešťových vod, nebo získávání energie ze solárních panelů. 
Světelská věznice se dlouhodobě soustředí na práci s dětmi odsouzených žen. V těsném sousedství ubytovny byl vybudován samostatný objekt – návštěvní domek, který využijí právě rodiny s dětmi, případně neziskové organizace. Jejich návštěvy se tak mohou uskutečnit v klidnější atmosféře, podobněšjší rodinnému prostředí. 
První odsouzené ženy byly do Věznice Světlá nad Sázavou umístěny v roce 2000, byly to ženy vykonávající trest v kategorii Dozor. Postupně sem byly umísťovány i ženy z kategorie Ostraha. V kontextu aktuální zákonné úpravy je Věznice Světlá nad Sázavou zařazena do kategorie věznic s ostrahou. Trest zde vykonávají odsouzené ženy v odděleních s ostrahou s nízkým, středním i vysokým stupněm zabezpečení a v oddělení se zvýšenou ostrahou. Dále je zřízeno oddělení pro výkon trestního opatření odnětí svobody, v rámci kterého se jedná o tzv. mladistvé odsouzené ženy. Věznice Světlá nad Sázavou také jako jediná v České republice zajišťuje už dvacet let výkon trestu matek spolu s jejich dětmi zpravidla do tří let věku dítěte.
*  *  *
Zemní práce na náměstí jsou zásahem do dopravy, zejména cizí řidiči jsou z objížďky přes sídliště a ze semaforů na obou koncích mostu přes Sázavu dost, slušně řečeno, překvapení... Byla zkácena lípa u kašny a všechny stromy podél obchodního střediska, z prostranství před kostelem byly odstraněny sochy a nyní tam řádějí bagry:
Na jednání konaném dne 7. února 2022 rozhodla Rada města Světlá nad Sázavou usnesením č. R/44/2022 o uzavření smlouvy o dílo na provedení záchranného archeologického výzkumu u kostela sv. Václava.  Zhotovitel Archaia Brno se zavázal provést jej na svůj náklad a nebezpečí při připravované stavbě s názvem „Revitalizace náměstí Trčkůz Lípy ve Světlé nad Sázavou – II. etapa“.
Mgr. Jakub Těsnohlídek s kolegyní
Archaia Brno je česká nestátní nezisková organizace s právním statutem zapsaného ústavu (do roku 2018 obecně prospěšné společnosti). Jejím posláním je ochrana, záchrana, dokumentace a výzkum archeologických, stavebních a jiných historických památek, a také výchova, vzdělávání a popularizace v oblasti archeologie a památkové péče. 
Těžištěm činnosti této společnosti jsou záchranné a předstihové archeologické výzkumy a stavebně historické průzkumy na území historických jader a předměstí moravských měst a městeček (především Brna a Jihlavy) a vyhodnocování jejich výsledků. 
Před kostelem sv. Václava archeologové Jakub Těsnihlídek a Renata Neumannová vyhloubili neboli exkavovali více než třicet pohřbů, které bylo třeba zachránit před položením nové dešťové kanalizace a přeložek inženýrských sítí. Kostry dětí i dospělých byly očištěny, zdokumentovány a odvezeny do jihlavské pobočky Archaia Brno. Tam byly umyty a připraveny na předání antropologům, kteří prozkoumají přesný věk a případné nemoci. Po prozkoumání budou tyto nálezy pietním způsobem opět pohřbeny u kostela. 
Druhou skupinu nálezů tvořilo velké množství volně ložených kostí (několik set!), různě smíchaných z několika hřbitovních vrstev. I tyto málezy byly pietním způsobem posbírány a na konci výzkumu budou ve spolupráci s investorem, stavbou a panem farářem pohřbeny zpět do země.
Někteří nebožtíci byli na poslední cestu vybaveni drobnými devocionáliemi, jako jsou mince, medailony, křížky či prsteny. Ty budou po zakonzervování uloženy v depozitáři Muzea Vysočiny Jihlava, ale kdo ví – třeba budou jednou vystaveny v Muzeu Světelska...
*  *  *
Marie Bedrníčková ukončila provozování knihkupectví, a to nejen proto, že je již pár let v důchodovém věku. Jedním z důvodů byl záměr radnice prodat dům novému majiteli... Stali se jimi Aleš a Anna Vopěnkovi.

Žádné komentáře:

Okomentovat