sobota 2. dubna 2022

Havlíčkobrodský hotel Slunce

Budoucnost největšího hotelu v Havlíčkově Brodě je nejistá

Vlastní jej společnost RA HB personálně úzce spjatá s Coop družstvem HB, což je nástupce někdejšího státního podniku Jednota provozující ve velké části republiky síť obchodů s potravinami a smíšeným zbožím. Budova je ve špatném technickém stavu a byl vydán demoliční výměr. Zatím je stále v provozu, byť notně omezeném. V posledních dvou letech sloužil víceméně jen jako ubytovna pro – obvykle zahraniční – pracovníky. Pokoje se pronajímají prakticky jen v jednom patře ze tří, vše je bez jídla, restaurace a kuchyně nefungují.
V letech 2003–2004 byl hotel podstatně rekonstruován. K dispozici bylo 109 lůžek ve 49 kompletně rekonstruovaných pokojích včetně dvou apartmánů. V prvním patře je velký sál pro 80 a 200 osob s pódiem, ozvučením a velkým předsálím se šatnou, salonek s barem pro 50 osob a dva menší salonky, každý pro 30 osob. Všechny tyto prostory bylo možné propojit a využít pro jednu akci. Kompletně byla také zrekonstruována hotelová restaurace s barem a tanečním parketem v přízemí, hotelová kuchyně. Byla otevřena nová Švejkova restaurace, patřící do stejnojmenného řetězce, kde se točila tradiční plzeňská dvanáctka i desítka v dobovém pivním skle. A dobová byla i atmosféra – hospoda ve dřevě ve stylu staropražské secese, dobové vitráže, ručně vyřezávané motivy, Ladovy obrázky na zdech a pevné masivní dubové stoly i židle. Veškeré stravovací provozy a s nimi související zázemí se však uzavřely na jaře 2020 v souvislosti s vládními proticovidovými opatřeními a od té doby nebyl jejich provoz obnoven. 
V březnu 2022 si hotel od společnosti RA HB na jeden rok pronajala firma Schlieger. Sídlí v Praze a podniká v oblasti energetiky, prodává a montuje fotovoltaické elektrárny a tepelná čerpadla, zaměstnává okolo tří stovek lidí. Hotel Slunce se mění v uprchlické centrum a je zřejmé, že v nejbližší době k jeho demolici nedojde. Začátkem března v&nbspněm bylo ubytováno 40 lidí, přicházet by ale měli další. „Zatím jsme od hranic přivezli zejména rodiny našich zaměstnanců,“ pravila mediální zástupkyně firmy Eliška Semrádová. Uprchlíci za hotel nic neplatí, náklady hradí firma.
Zdroj: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/vysocina (kráceno)
*  *  *
O staré formanské hospodě U slunce, která stávala nedaleko, napsal knihu U slunce (naleznete na tomto blogu zde) brodský rodák Josef Jahoda (1872–1946). Příběh, v němž hlavní osou děje jako v podobných lidových románech je láska, dospěl sice ke šťastnému konci a čtenáři by se zdálo, že o tradiční zájezdní hospodu bude dobře postaráno, ve skutečnosti ale opak byl pravdou. Živnost chřadla, hostinec zůstával ve stejné podobě jako za dob formanské slávy, až se nakonec dostal do majetku obce. Ta měla s těmito pozemky různé plány. Prozatím zde zřídila obecní dvůr a ponechala v provozu i hospodu, kterou pronajímala. V době bytové nouze ve 20. letech minulého století se uvažovalo o částečné adaptaci na byty a poslední plán vykrystalizoval v roce 1931, kdy se obecní zastupitelstvo usneslo zajistit náklad 1,5 mil. Kč na stavbu budovy pro živnostenskou pokračovací školu. Problémy druhé republiky a pozdější zřízení Protektorátu Čechy a Morava plán zhatily. Přesto se obec rozhodla hostinec zbourat, neboť se konstatovalo, že „... hostinec velmi zchátral, stal se podřadným a útočištěm nekalých živlů“. Poslednímu nájemci smlouva končila 31. 12. 1939 a na místě hostince vyrostla budova původně opravdu určená pro živnostenskou pokračovací školu, dočasně však přizpůsobené pro bytové účely. Od roku 1943 byla přidělena zbraním SS a svému účelu začala sloužit až po druhé světové válce. Od roku 1949 se stala sídlem nově založené Střední průmyslové školy stavební. Kolem nejstarší budovy postupně vyrostl celý komplex dnešní průmyslovky a okolní budovy byly zbourány většinou v průběhu 50. let 20. století. Až do zřízení autobusového nádraží zde zůstával značný volný prostor. V 50. letech měl být využit k výstavbě nového hotelu, neboť městu se nedostávalo ubytovacích kapacit, leč z plánů sešlo a vypracovaná studie putovala do archivu. Původní myšlenka byla ještě několikrát oprášena, avšak teprve počátkem 80. let minulého století se přikročilo k realizaci. Nový hotel Slunce stojí poněkud dále na břehu Sázavy a kromě jména nemá s bývalou zájezdní hospodou nic společného. Tím také na Humpolecké ulici zmizely poslední zbytky starých domů. Otevřením nového hotelu 25. srpna 1984 se začala psát již zcela jiná historie… Na stavbu byla poskytnuta dotace Vládním výborem pro cestovní ruch z prostředků fondu cestovního ruchu ve výši 16.994 tis. Kč, další dotace tohoto fondu v objemu 2.246 tis. Kč byla směrována na vybavení hotelu. Dodavatelem stavby byl závod Pozemní stavby Havlíčkův Brod, projekt vypracoval Obchodní projekt Hradec Králové.
Zdroj: článek Miloše Tajovského v Havlíčkobrodských listech 2/2010 
(kráceno a v závěru doplněno)

Žádné komentáře:

Okomentovat