pátek 17. června 2011

Co jsem také přečetl_______________ Železniční trať Německý Brod – Brno

Publikace Vladimír Cisára a Karla Černého se sáhodlouhým názvem Železniční trať Německý Brod – Brno (přes Nové Město na Moravě) na starých pohlednicích vznikla u příležitosti 105. výročí zmíněné trati a díky historickým pohlednicím, fotografiím a dalším dobovým materiálům je zajímavým pohledem na „starou Tišnovku“.

Po dostavění trati Brno – Tišnov v roce 1885 byl roku 1898 zprovozněn úsek Německý Brod – Žďár a o sedm let později, v roce 1905, bylo dokončeno její pokračování do Nového Města na Moravě, Bystřice nad Pernštejnem, Nedvědice a Tišnova, čímž došlo k propojení severní části Českomoravské vysočiny s Prahou i Brnem.
V současné době je v provozu pouze úsek Žďár nad Sázavou – Tišnov, zbytek trati je již mimo provoz, v některých úsecích však ožívá v podobě nové cyklotrasy.
Autoři se v knize snažili zachytit pohled na tuto železniční trať prostřednictvím starých pohlednic z období první poloviny dvacátého století. Celobarevná 140stránková publikace nabízí více než 200 reprodukcí unikátních historických pohlednic i dobových fotografií a tiskovin vybraných z fondů muzeí i významných sbírek soukromých sběratelů. Knihou chtěli autoři připomenout nejen nostalgii rakousko-uherské a prvorepublikové železnice, ale také vzpomenout na ty, kteří zde jako železničáři po desetiletí pracovali.

Žádné komentáře:

Okomentovat