pondělí 18. srpna 2014

Co jsem také přečetl ____La Grace pluje!

Kniha spisovatele, nakladatele a nadšeného jachtaře Jaroslava Foršta má podtitul Příběh české plachetnice, co v Egyptě se zrodila a slávu se ctí po všech mořích šíří.

Vypůjčil jsem si ji hned jak jsme se vrátili z Elby, protože tam se nám poštěstilo na palubu La Grace vstoupit (psal jsem o tom zde).
Kniha je o splnění klukovských snů, ale nejen o tom. Je to také kniha o dřině, odříkání a pokoře, o nadšení, přátelství, lásce a touze. Je to příběh viděný očima autora knihy, sestavený z jeho zážitků, postřehů a rozhovorů, které vedl s mnoha lidmi stojícími u zrodu plachetnice La Grace. Popisuje okolnosti stavby partou českých nadšenců v čele s kapitánem Josefem Dvorským a lodním konstruktérem Danem Roseckým a posléze i dobrodružství prvních plaveb v letech 2008 až 2011.
gramatickcých chyb je dost  a stylistických ještě více:
Kniha je vázaná, má 200 stran textu a množství barevných fotografií na křídovém papíru. I to víc mrzí chyby gramatické (naoř. středoevropan, čechoameričan) i stylistické, jako:

  • Stál jsem u kormidla a kormidloval.
  • Vím, že pak v zimě v Čechách budu z těchle vteřin žít celou zimu.

Smutné je, že v tiráži jsou uvedeny dvě jazykové korektorky. Dalším překvapením je cena: přes internet se dá kniha sehnat za 449, ale i za 293 Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat