neděle 4. prosince 2016

Pečené kaštany

Konečně došlo na jedlé kaštany, které jsem nasbíral v proslulé Kaštance v Nasavrkách, kde jsme se zastavili cestou do Lázní Bělohrad na akci Za posledním puchýřem (naleznete na tomto blogu zde).

Chutnaly mnohem lépe, než mám v paměti. Možná proto, že byly vlastnoručně nasbírané a vlastnoručně upečené, ale spíše to bude klam. Je to tak dávno, co jsem si je koupil na Staroměstském náměstí, že už si jejich chuť nepamatuju...
Pečené kaštany patří k oblíbeným pochoutkám vánočních trhů, ale udělat si je doma není žádný problém. Stačí každý plod na špičce naříznout do kříže a krátce upéct na plechu rozpálené troubě při 200 °C. Obsahují hodně škrobu, cukru a bílkovin.
Kaštanovník setý (Castanea sativa) je mohutný, opadavý a teplomilný strom z čeledi bukovité, který dorůstá až do 35 metrů výšky. Je příbuzný buku, má vznosnou korunou vejčitého tvaru. Dožívá se i několika set let, rozšířený je zejména na Blízkém Východě, ve Středomoří a jižní Evropě. Největšími evropskými vývozci jedlých kaštanů jsou Španělé, Italové, Francouzi. Plody jsou uzavřené po dvou až třech v pichlavém obalu, který puká čtyřmi švy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat