pondělí 9. března 2020

Co jsem také přečetl________Kopí a štít

Nejúspěšnější kniha Roberta M. Utleye, která získala řadu cen a byla prohlášena za nejlepší americkou populárně-historickou publikaci roku 1993

Podtitul Život a doba Sedícího býka (The Life and Times of Sitting Bull) mluví za vše – kniha je životopisem nejznámějšího představitele původního obyvatelstva Severní Ameriky, který významně zasáhl do vztahů s bílými osadníky.
Kopí bylooblíbenou zbraní Sedícího býka. Tato útočná zbraň symbolizovala jeho význam pro hunkpapské Siouxy v období mezi bitvou na Killdeer Mounatin roku 1864 a rokem 1869, kdy se po podpisu smlouvy v předchozím roce lakotské kmeny rozštěpily na takzvaně „spřátelené“ a nepřátelské. Během těchto let se náčelník Sedící býk stal nejvýznamnějším a nejúspěšnějším bojovníkem proti bělochům, zejména proti vojákům v pevnostech podél horní Missouri.
Štít naopak ztělesňoval Sedícího býka v letech 1869–1881, do chvíle, kdy se definitivně vzdal. Jako hlavní vůdce těch Lakotů, kteří neuzavřeli smlouvu, bránil svůj lid a svou zem proti pronikání bělochů a jejich agresivitě. Stal se štítem Lakotů.
Portrét indiánského náčelníka Siouxů (Lakotů) vypracovaný R. M. Utleyem obsahuje podrobný rozbor situace na americkém západě v 19. století, jeho publikace je doplněna bohatým seznamem použité literatury a nechybí ani rejstřík.
*  *  *
Robert Marshall Utley (*1929), bývalý vedoucí historik americké Správy národních parků (National Park Service), je autorem šestnácti vynikajících historických knih o historii amerického Západu, mj. Poslední dny národa Siouxů, George Armstrong Custer a vojenská hranice Divokého západu a další.

Žádné komentáře:

Okomentovat