čtvrtek 15. prosince 2022

Co jsem také přečetl_______________ ____Tutanchamon, století záhad a objevů

Když před sto lety – v listopadu 1922 – egyptský chlapec Hussein Abd el-Rassul, který pracoval jako nosič vody při výzkumu britského archeologa Howarda Cartera na západním břehu starověkých Théb, v Údolí králů, náhodně narazil na začátek kamenného schodiště vedoucího ke vchodu do hrobky, bylo jasné, že došlo k jednomu z největších objevů světové archeologie

Došlo k unikátnímu objevu nevykradené hrobky staroegyptského faraona, který se více než tři tisíce let po své smrti stal snad nejznámějším panovníkem starověku… Jeho hrobka s pohřební výbavou, jež přesahuje hranice fantazie, i jeho krátká životní pouť dodnes nepřestávají uchvacovat celý svět.
Letos vydaná publikace Miroslava Bárty provází čtenáře osudovými milníky v životě krále, který byl v době své vlády ještě chlapec, jeho rodiny a slavných předků – dědečka Amenhotepa III., otce a legendárního náboženského reformátora Achnatona. 
Prostřednictvím textů a fotografií navštíví čtenáři jeho hrobku a vydají se na cestu do staroegyptského zásvětí. Prožijí dny a týdny objevování hrobky a budou jim odkryta tajemství, která hrobka může i nadále skrývat. Tutanchamonův příběh je totiž stále ještě rozepsán…
Kniha je napsána přehledně, velmi čtivě a hlavně srozumitelně, obsahuje spoustu informací, hodně fotografií a zajímavých kreseb. Popis Tutanchamonovy hrobky, její výzdoby a vybavení je prostě fascinující, zejména díky nádherným fotografiím. Všem, kteří mají rádi starověký Egypt, ji mohu jen doporučit. 
*  *  *
Prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr. (*1969), autor publikace, je známý egyptolog a archeolog, dlouholetý ředitel Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vede české výzkumy v Egyptě a Súdánu, těžiště jeho archeologické činnosti spočívá ve výzkumu lokality stavitelů pyramid v Abúsíru nedaleko Káhiry. Je nositelem mnoha prestižních mezinárodních cen za svou činnost ve vědě, v letech 2003 a 2004 vyučoval na americké University of Pennsylvania, v roce 2014 mu byla na American University v Káhiře udělena tzv. Simpsonova profesura. Působil také na mnoha univerzitách v západní Evropě i v zámoří.

Žádné komentáře:

Okomentovat