neděle 11. prosince 2022

Co jsem také přečetl__Zapomenutý faraon

V souvislosti s výstavou „Tutanchamon – jeho hrobka a poklady“ se přímo nabízí velice poutavou formou napsaná kniha o Howardu Carterovi, který šel dlouhá léta za svou představou, že jednou nalezne Tutanchamonovu hrobku 

Životní osudy anglického archeologa Howarda Cartera (1873–1939), skromného, nenápadného, ale vytrvalého muže, který si kdysi začal vydělávat peníze portrétováním koček a papoušků ze sousedství. Do Egypta přišel jako sedmnáctiletý, více než třicet let tam neúnavně kopal v pouštním písku a kamení, až 4. listopadu 1922 (tedy přesně před 100 lety) objevil vchod do hrobky Tutanchamnona, po více než 3000 let zapomenutého faraona. 
Hrobka tohoto mladičkého panovníka, nejmenší a nejchudší v celém Údolí králů, byla první, kterou archeologové objevili nevyloupenou – přitom svým fascinujícím bohatstvím neocenitelné umělecké a historické hodnoty oslnila celý svět. Právě tento zapomenutý faraon se stal takřka symbolem egyptské historie a jeho zlatá posmrtná maska nejznámějším uměleckým dílem na celém světě. 
O Tutanchamonovi bylo napsáno bezpočtu knih, ale Vandenberg nabízí čtivý příběh, který rozkrývá nejen situaci, ale i nitky z pozadí. Okolnosti této takřka neuvěřitelné historie, zasuté v zaprášených archivech v Káhiře a Oxfordu, vyhledal a doplnil pátráním u posledních očitých svědků.
*  *  *
Philipp Vandenberg (*1941 ve Wroclavi), germanista a historik umění, patří k nejznámějším a nejpřekládanějším německým autorům historických románů, thrillerů a titulů literatury faktu. Vystudoval v Mnichově, věnoval se hlavně historii umění a dějinám, získal titul z germanistiky. Sbírá staré knihtisky, jeho knihovna obsahuje tisíce svazků. Kromě toho vlastní sbírku automobilů-veteránů a starožitností. Žije s manželkou střídavě v hornorakouské vesničce a ve věži středověkého hradu v Burghausenu. 
Svůj debut vydal ve 32 letech a stal se okamžitým úspěchem. Napsal přes třicet knih, které byly přeloženy do 34 jazyků. Ve svých románech dokáže mistrně vylíčit psychologii historických postav i záhadu nápisu v Sixtinské kapli, schovaného pod Michelangelovými freskami. V historii hledá záhady a těží z nich pro své poutavé příběhy. Mezi jeho známé knihy patří například Král z Luxoru, Purpurové stíny, Pompejan nebo Koperníkova kletba.

Žádné komentáře:

Okomentovat