sobota 12. srpna 2023

Partyzánský pochod

Pochod pro příznivce vojenské historie po stopách partyzánů a odbojářů v okolí Světlé nad Sázavou, pořádaný Československou obcí legionářskou, jednotou plk. J. Švece – Horácko

Start a cíl pochodu je v restauraci Krčma (dříve U Splavu, předtím Malostranská, neoficiálně U Gusty). Podle propozic zveřejněných na webu je pochod určen všem zájemcům o vojenskou a válečnou historii, primárně se počítá s účastí uniformovaných složek  AČR, Policie, Hasiči, KVH, Military kluby a další. Registrační poplatek číní 650 Kč nebo 25 eur. Je připraveno vydatnější občerstvení (před startem snídaně, energodrink, ovoce, balená neperlivá voda, cukrovinky, svačina v cíli) a lepší zázemí. Každý z účastníků obdrží pamětní odznak, etui a dekret s unikátním číslem na svoje jméno hned po příchodu do cíle. Pamětní odznak ražený 3D technologií připravila, jako každý rok, renomovaná firma s dlouholetou tradicí S a M Parapresent s. r. o., pro účastníky pochodu je za zvýhodněnou cenu 200 Kč. Stuha je tkaná, za 100 Kč lze přikoupit sady dvou stužek (1 x na jehle a 1 x v úpravě k nasunutí na kolejnici nosiče stužek).
*  *  *
Registrace k pochodu, výdej snídaně a start pochodu probíhá od šesti do osmi hodin, a tak se tam jdu v sedm hodin podívat:
Registrovat se a zaplatit startovné nehodlám. Nejsem totiž rozhodnutý, zda vůbec půjdu a když ano, tak jestli celou trasu, nebo jen část. Bude také záležet na počasí, v posledních dnech bylo přes třicet stupňů...
*  *  *
Od startu postupně vycházejí malé skupinky i jednotlivci (mezi nimi i já). Šlapeme po silnici do Lipničky a když docházím trojici účastníků, dáváme se do řeči. Přijeli z daleka, neznají to tady a spekulují nad možností pokračovat z Mariadolu nikoli po silnici, ale po červené značce podél Sázavy a pak po modré na Melechov. To jim plně schvaluji jako mnohem lepší a zajímavější variantu, já se však hodlám držet propozic už jenom proto, že taková trasa na Melechov by mě v životě nenapadla... Snad jedině na kole.
Před Smrčenskem odbočuji vlevo ke stejnojmennému vrcholu. Vím, že tam není ani patník ani vrcholová tyč, ale přibude zápis do Vrcholovky.cz. Lesní cestou se vracím na silnici, pokračuji na okraj Meziklasí a odtud po vyasfaltované polní cestě...
...k loukovskému kostelíku sv. Markéty. Neodolám, jako ostatně vždycky, a fotím:
Nad Loukovem trasa konečně odbočuje z asfaltu na cestu po louce, ze které se záhy stává cesta lesní. Vytrvale stoupám na Melechov (715 m) a z vrcholu pokračuji k měřické věži (709 m), kde je kontrola:
Druhá je u velkého balvanu s pamětní deskou na místě, kde byl v noci 25. března 1945 omylem vysazen patnáctičlenný partyzánský oddíl „Za Prahu“ s velitelem kpt. Ivanem Ivanovičovem Ivanovem, vyznamenaným několika válečnými řády za úspěšné vedení partyzánské války v lesích Ukrajiny a Polska. Je ironií osudu, že zdravotník oddílu Michail Kirejev při seskoku spadl na pařez tak nešťastně, že si vymkl nohu. Oddíl se (bez zdravotníka) přesunul do okolí Kamenice nad Lipou, kde rozvinul svoji bojovou a politickou činnost.
Fotky jsou dva roky staré, dneska už to tady vypadá jinak, stromy jsou pryč. A také je dopoledne, slunce mám přímo proti, takže nefotím. 
Od pamětní desky se stejnou cestou vracím k měřické věži a po žluté turistické značce klesám do Stvořidel. Podél Sázavy už nepůjdu, mám akorát tak čas na jedno pivko, než přijede Posázavský pacifik...

Žádné komentáře:

Okomentovat