neděle 6. srpna 2023

Perličky světelského podzemí

Tak se nazývá výstava v Galerii Na Půdě, připravená Kulturním zařízením KyTICe ve spolupráci se studenty Akademie Světlá a Vlastivědným spolkem Světelsko

Nápad uspořádat výstavu se v KyTICi zrodil při pravidelných kontrolách podzemních chodeb. Kontroly vykazují pokaždé jiné klima, čímž se mění pohled na detaily a zajímavosti struktur jednotlivých minerálů v podzemí. Temná místa po osvětlení odkrývají život drobného hmyzu, pavouků, občas chodby navštíví i slimáci... Co se na to podívat přes hledáček fotoaparátu? Skvělý nápad i načasování! Studenti Akademie se právě chystali probírat téma makrofotografie, měli tedy jedinečnou příležitost vyzkoušet si nové znalosti ve specifickém prostředí podzemních chodeb. Na návštěvu jich pod vedením Mgr. Leoše Poříze přišlo na čtyřicet a zda se jim dílo podařilo se návštěvníci výstavy mohou přesvědčit sami. 
Další část výstavy je věnována fotografiím z průzkumu a čištění chodeb, které předcházelo slavnostnímu otevření před dvaceti lety:
Jeden panel se týká článků v tehdejším Světelském zptravodaji:
Zájemce o zavzpomínání a setkání se členy Vlastivědného spolku Světelsko přivítala pracovnice TIC Jitka Burianová...
... a krátký proslov pronesl poté předesda spolku Karel Coufal:
Vyvrcholením připomínky slavnostního zpřístupnění podzemí bude koncert Trubačů z Liščího vršku ve středu 6. září přímo v podzemních chodbách. Datum je stejné jako před dvaceti lety!

Žádné komentáře:

Okomentovat