sobota 19. září 2015

Odhalení památníku Nomen omen

Krátce po poledni byl na prostranství u vjezdu do lomu Kopaniny patřícího firmě Granit Lipnice, s. r. o., mezi Dolním Městem a Lipnicí nad Sázavou odhalen památník, který vyjadřuje poctu lipnické žula a kamenické tradici a který jeho autor sochař Radomír Dvořák nazval Nomen omen.

Jak řekl – s nadsázkou sobě vlastní – Radek Dvořák: „Jedná se o třífázové skandální odhalení takového venkovního žulového obýváku pro lidi na Cestě od Hlavy XXII ke Zlatým očím a zpět zvící 50 tun, zatím zabydleného idealizovanou sochou Jarmilky Mayerové Haškové.“
Proč třífázové a proč skandální? Třífázové proto, že bílým lajntuchem byly přikryty tři objekty a skandální proto, že třetím objektem byla stará soška kameníka, jak ho pánbůh (vlastně kameník) stvořil. Aby to ale nebylo skandální příliš, měl rozkrok zakrytý respirátorem :-).
Tři metry vysoký nápis Granit horizontální nápis Lipnice se skládají z velkých žulových písmen strojně řezaných, dokončených ručním sochařským tvarováním. „Nápis identifikuje firmu Granit Lipnice, s. r. o., která je významným pokračovatelem místní kamenické tradice. Navíc pojem granit je mezinárodní název pro žulu, jde tedy o poctu místnímu materiálu, krajině a její geologické podstatě a v tomto významu je dílo jakýmsi hraničním kamenem či vstupní branou do obce a také její propagací. Jakási 3D obdoba známého nápisu Hollywood,“ dodává Radek Dvořák.
Slavnostního odhalení se – po krátkém předtančení – ujaly první vicemistryně Evropy ve step-aerobiku z BM Fitness Havlíčkův Brod, na fagot a později na harmoniku zahrál známý virtuos Miloš Wichterle, havlíčkobrodský rodák žijící střídavě v Praze a v Závidkovicích.
Mezi účastníky samozřejmě nemohl chybět vnuk Jaroslava Haška a Jarmily Richard Hašek a jejich pravnuk Martin, provozující lipnický hotel U České koruny. Kromě nich  a samozřejmě autora díla  krátce promluvili Zdeněk Knedla, ředitel společnosti Granit, Marek Hanzlík, místostarosta Lipnice a kastelán hradu, a jeden z radních Kraje Vysočina.
Po odhalení památníku probíhal Den otevřených dveří firmy Granit Lipnice, o němž se na tomto blogu dočtete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat